A belügyminiszter is támogatja a burka betiltását

A belügyminiszter is támogatja a burka betiltását

Támogatja a burka betiltását a német belügyminiszter. A politikus szerint a német kultúrával és a befogadó társadalommal nem összeegyeztethető, ha valaki eltakarja az arcát. A ruhadarabot iskolákban, egyetemeken és szabadtéri rendezvényeken tiltanák be, de közalkalmazottak se viselhetnék. A szigorításról a parlament dönt.

Részben betiltaná a burkát a német belügyminiszter. A törvénymódosításról azután kezdődött vita, hogy egy strandról kitiltottak egy családot, amelynek tagjai a burka és a fürdőruha keverékét, úgynevezett burkinit viseltek. Az arc eltakarását a többi vendég ijesztőnek tartotta.

„Elutasítjuk az arcot eltakaró fátylak és minden olyan vallási öltözet viselését, amikor a nőknek csak a szemei látszanak. Az ilyen viselet nem összeegyeztethető a nyitott, befogadó társadalommal, és ellentétes az együttélés szabályaival” – mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter.

A törvénymódosításról a parlamentnek kell szavaznia. Egy hete már több más szabályozást is szigorítottak: betiltották például a kettős állampolgárságot, és akinek priusza van vagy szélsőségesekkel áll kapcsolatban, azt ezentúl kiutasítják. Ha betiltják a burkát, akkor a németországi muszlimok körülbelül harmadának kell áttérnie világi öltözetre bizonyos esetekben.

„A törvényt úgy módosítanánk, hogy a közösségi terekben kötelező legyen az arcot láthatóvá tenni. A közintézményekben se a dolgozók, se a látogatók nem takarhatják el az arcukat. Ez az óvodákra, iskolákra, egyetemekre is vonatkozik, és minden olyan helyzetre, amikor fontos az azonosíthatóság, tehát például tüntetéseken vagy rendőri igazoltatásokkor” – tette hozzá a belügyminiszter.

Franciaországban már 4 éve betiltották az arcot eltakaró fátylat. Ráadásul egy próbaperben az Európai Emberi Jogi Bíróság is a franciáknak adott igazat, mondván: a kormánynak jogában áll meghatározni az együttélés szabályait


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »