A belga hatóságok felfüggesztették Abdeslam kiadását Franciaországnak

A belga hatóságok felfüggesztették a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban kulcsszerepet játszó Salah Abdeslam kiadását Franciaországnak, de a kiadás elvét nem kérdőjelezték meg – közölte pénteken Jean-Jacques Urvoas francia igazságügyi miniszter.

Salah Abdeslam ellen két külön eljárás folyik, az egyik Belgiumban, a másik Franciaországban, s az előbbi késlelteti a terrorista kiadását.

A 26 éves gyanúsított ügyvédje csütörtökön azt közölte, hogy a párizsi merényletsorozatban részt vevő tíz dzsihadista közül a feltételezhetően egyetlen életben maradt elkövető kiadására még több hetet kell várni, mert a belga hatóságok előbb ki akarják vizsgálni a szerepét abban a lövöldözésben, amely március 15-én Brüsszel Forest kerületében történt egy, a párizsi merényletek miatt indított rendőri akcióra válaszul.

A belga hatóságok szerint "túl korai lenne" dátumszerűen megmondani, hogy a négy hónapi bujkálás után március 18-án letartóztatott Abdeslamot mikor adhatják át Franciaországnak.

"Salah Abdeslamnak a belga eljárás keretében történő fogva tartása felfüggeszti kiadását a francia hatóságoknak, de nem kérdőjelezi meg annak elvét. Megfelel annak az eljárásnak, amelyet az európai elfogatóparancs lehetővé tesz, és nem gátolja a nyomozás folytatását Franciaországban" – olvasható a francia igazságügyi tárca közleményében.

A gyanúsított kiadásáig "a francia vizsgálóbíróknak megvan a lehetőségük arra, hogy átmeneti kiadást kérjenek a belga hatóságoktól a (franciaországi) kihallgatás és a vádemelés megtételére" – hívta fel a figyelmet az igazságügyi miniszter. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy ezt a kérést kizárólag az igazságügyi hatóságok kezdeményezhetik.

(MTI)

Tíz kilométert sétált, és közben telefonálgatott Brüsszelben a "menekülő" robbantó

Ennyire nem érint minket a terrortéma: nemcsak Budapesten járt kétszer Abdeslam, három hétig Felvidéken nyaralt

Igazságot Abdeslamnak! Nem is akart embert ölni a muszlim jószándék megtestesülése

Kiadják Abdeslamot Franciaországnak


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »