A békéért imádkoztak Assisiben a világvallások vezetői

A békéért imádkoztak Assisiben a világvallások vezetői

Menekültekkel ebédelt Ferenc pápa Assisiben kedden, ahol a világvallások vezetőinek béketalálkozóján vesz részt, s a Szent Ferenc-bazilika előtti téren tett felhívást és imádkozott a békéért. 

assisi2_b

A világ huszonnyolc térségét sorolták fel, ahol konfliktus pusztít. A katolikus egyházfő beszédében hangsúlyozta, a vallások imája a békéért „nem puszta háborúellenes tiltakozás”. „A világ békére szomjazik (…) a béke szent, nem a háború” – fogalmazott a pápa, kijelentve, hogy békét a vallások teremthetnek, mivel az „erőszak nem tartozik egyetlen valláshoz sem”, miközben a konfliktusokat a „büszkeség sivatagja, a mindenáron való haszon keresése és a fegyverkereskedelem” táplálja.

„A jövő az egymás mellett élésről szól”

Hozzátette: az emberiség jövője az egymás mellett élésről szól „bizalmatlanság, fundamentalizmus, gyűlölet” nélkül. „A békét nem a háború megnyerésére kötött kompromisszum szüli: befogadást, rendelkezésre állást, párbeszédet, a bezárkózáson való túllépést jelent, mivel ezek nem biztonsági stratégiák, hanem az üres semmi fölé vetett hidak” – mondta Ferenc pápa.

A keresztény, zsidó, muzulmán, buddhista felszólalók között volt David Brodman rabbi, holokauszttúlélő, aki szerint Ferenc pápa korunkban az alázat és a szentség példaképe, amiként Szent Ferenc volt saját korában. A szíriai Aleppo városából elmenekült keresztény, Tamar Mikalli a háború borzalmairól számolt be. A végső békefelhívást egy japán buddhista olvasta fel olaszul. Ferenc pápa és a vallási vezetők békenyilatkozatot írtak alá.

Assisi, a béke városa

A béke városaként ismert Assisi a Béke szomjúzása, vallások és kultúrák párbeszéde nevű nemzetközi vallásközi találkozót látta vendégül. A világvallások vezetőinek évente egyszer Assisiben rendezett találkozóját és közös békeimáját 1986-ban II. János Pál indította útjára.

Ferenc pápa: a migráció a legnagyobb humanitárius válság
A mai világban több mint 65 millió ember kényszerült már elhagyni lakhelyét. Ez a precedens nélküli szám minden képzeletet felülmúl – mondta Ferenc pápa a jezsuita rend egykori tanítványainak európai és nemzetközi szövetségét fogadva a Vatikánban. A katolikus egyházfő a migrációt és a menekültválságot a „legnagyobb humanitárius krízisnek” nevezte a második világháború óta. Hangsúlyozta, hogy a menekültek nem puszta számok, hanem nők, férfiak, fiatalok, akiknek nevük, arcuk, saját történetük van, és „elidegeníthetetlen joguk, hogy békében éljenek, és gyereiknek jobb jövőben reménykedjenek”.
Az egyházfő arra bátorította az egyjori jezsuita tanítványokat, fogadják be otthonaikba és közösségeikbe a menekülteket, hogy „első tapasztalatuk Európából ne az a trauma legyen, hogy az utcán, hidegben kell aludniuk, hanem meleg és emberi fogadtatásban részesülnek. Emlékezzetek, hogy az igazi vendégszeretetnek mély evangéliumi értéke van, és a szeretetet táplálja, amely a legnagyobb biztonságot nyújtja számunkra a gyűlöletes terrorizmussal szemben”.

A mostani találkozóra többek között Assisibe érkezett I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, Justin Welby, Canterbury érseke, II. Ignác Efrém, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája, Riccardo Segni római főrabbi és számos muszlim, buddhista és más vallási vezető.

Az olasz sajtó hangsúlyozta, hogy a dalai láma nem kapott meghívást. Kilenc vallás több mint négyszáz képviselője és mintegy tizenkétezer zarándok érkezett az umbriai városba. Közöttük hat Nobel-békedíjas is: Mairead Maguire északír pacifista, aki 1976-ban kapta az elismerést, Lech Wałesa volt lengyel elnök, Jody Williams amerikai emberjogi aktivista, Tavakkul Karman, a jemeni ellenzéki mozgalom egyik vezéralakja és a 2015-ös kitüntetett, tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett két tagja. Ferenc pápa négyszemközt és közösen is találkozott a vallási vezetőkkel. Délután minden vallás először külön, majd együtt imádkozott a békéért.

„A háború szégyen”

Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-házban aznap reggel be­mutatott misén azt mondta, a háború istene nem létezik, csak a békéé. „A háború szégyen” – fogalmazott a pápa, hozzátéve, hogy „mi nem látjuk a háborút, megijedünk a terrortámadásoktól, de ez semmi ahhoz képest, ami azon országokban, földrészeken zajlik, ahol éjjel-nappal folyamatosan hullanak a bombák, és gyermekeket, időseket, férfiakat, nőket gyilkolnak meg” – hangsúlyozta Ferenc pápa, hozzátéve: senki se gondolja, hogy a háború tőlünk távol van, mert a háború mindenkit közelről érint.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »