A bátaszéki tölgy lehet az év fája

A bátaszéki tölgy lehet az év fája

Három héten belül kiderül, hogy a bátaszéki molyhos tölgy lett-e az európai év fája verseny 2016-os győztese. A Tolna megyei kisváros melletti tölgy egy XVIII. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán-kápolnát pedig egy pestisjárvány után emelték.

Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az 1956-os dunai árvíz idején is ide menekültek. Máig élő hagyomány, hogy a fa törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.

A víz világnapja rendezvénysorozat részeként, március 22-én Bátaszéken járt Áder János köztársasági elnök, aki – mintegy megelőlegezve a helyi hagyományt – meglocsolta borral az év fája címért versengő famatuzsálemet.

A címért 15 ország egy-egy fája verseng egymással, amelyet az előző esztendőben az adott állam év fájává választottak az internetes szavazáson.

Február 29-én éjfélig lehetett szavazni az európai év fája versenyen, ahol egy héttel korábban – amíg nyilvános volt a voksok száma – 46 ezer szavazattal az első helyen állt a több mint háromszáz éves bátaszéki molyhos tölgy. Az eredményt az április 20-i brüsszeli díjátadón hirdetik ki. A győztes fa állapotfelmérést és kezelést kap.

Lehetőség van online adományozásra is, az összegyűlt összeget is a fa állagmegóvására fordítják. Péntekig 1361 euró, több mint 400 ezer forint gyűlt össze a verseny internetes oldalán.

Baranyai Gábor
magyaridok.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »