A bátai Szent Vér-kegyhelyre zarándokoltak a Pécsi Egyházmegye hívei

A bátai Szent Vér-kegyhelyre zarándokoltak a Pécsi Egyházmegye hívei

A Pécsi Egyházmegye harmadik bátai zarándoklatát szeptember 17-én, szombaton tartották.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A bátai Szent Vér-kegyhely, amely évszázadokon keresztül kiemelt jelentőséggel bírt, tavaly ünnepelte kegyhellyé válásának 600. évfordulóját. A Pécsi Egyházmegye célja, hogy Báta ismét országosan ismert kegyhellyé váljon, és hogy az odalátogatók felismerjék, milyen nagy jelentősége van az áldozatnak.

„Hisszük, hogy az áldozatból fakad az élet. Ha valamit az egyházmegye asztalára leteszünk, abból másoknak táplálék, erőforrás lesz. Mint ahogy mi is mások áldozatából élünk, akik annak idején megajándékoztak az élettel. Ezt szeretnénk most mi is másoknak ajándékul adni. A zarándokút egy kegyelmi közösség. Valamit én leteszek az Úr asztalára, és valaki ebből táplálkozik. Ez fejezi ki a mi testvéri összetartozásunkat” – mondta Udvardy György pécsi megyéspüspök, mielőtt zarándoktársaival útnak indult Mohácsról Bátára.

„Minden zarándoklat más: más a cél, az emberek, akik részt vesznek rajta, más a búcsújáró hely. Ami különlegesség, hogy a zarándokok legtöbb esetben valamely Mária-kegyhelyre mennek, most viszont az ország egyetlen Szent Vér-kegyhelyére tartunk” – mondta Pavlekovics Ferenc egyházmegyei pasztorális helynök.

Bátaszéken reggel fél 9-től gyülekeztek a zarándokok, és a közös ima után fél 10-kor indultak Bátára.

„Az elmúlt évek gyakorlata, hogy biciklis zarándoklat is indul a kegyhelyre. A résztvevők nem biciklitúrának, hanem zarándoklatnak tekintik azt, így most is valakiért vagy valamiért ajánlották fel az utat” – mondta Sárszegi Attila, a kerékpáros zarándoklat szervezője.

A motorkerékpárosok délelőtt fél tízkor gyülekeztek a pécsi kertvárosban a Szent Erzsébet-plébánia előtt, majd rövid templomi imádság után indultak Máriagyűdre, aztán Mohácsra. Ott várták be azokat a motorosokat, akik az egyházmegye más részeiről érkeztek.

„Báta hazánk egyetlen Szent Vér-kegyhelye, amely már a középkorban is jelentős zarándokhely, uralkodói zarándoklatok célpontja volt. A sok Mária-kegyhely mellett az Eucharisztiára irányítja a figyelmet. Szeretnénk, ha országosan ismert kegyhely lenne, ha visszakapná azt a funkcióját, amit betöltött sok-sok évszázadon keresztül. Ehhez szükséges egyfajta jelenlét, ezért is bízott meg a főpásztor azzal, hogy amikor ide zarándokok jönnek, méltó fogadtatásban részesüljenek. Tartalommal is szeretnénk megtölteni a helyet 2020-ig. A következő években az eucharisztikus kongresszusra történő előkészület jegyében fognak telni a búcsúk. Ennek a szakmai részét készítjük most elő” – fogalmazott Sümegi József, a kegyhely őrzője.

Az idei bátai zarándoklatra az egyházmegye szinte összes oktatási intézményéből érkeztek diákok, pedagógusok, akik a két gyalogos útvonal egyikét, illetve a kerékpáros zarándoklatot választották.

Udvardy György megyéspüspök elmondta: „A Szent Vér-kegyhely eredete 601 évre nyúlik vissza. A magyar történelemben, az egyház történelmében kiemelt jelentőséggel bírt. Ezt az ősi jelentőséget szeretnénk feléleszteni. Hisszük, hogy ez nem a múltba való révedés, hanem a múltra való építést szolgálja a kegyhely. Ennek van lelkipásztori jelentősége is. A zarándokút saját életünket képezi le: vannak nehézségek, társak, útjelzők, bizony küzdeni kell. Nagyon jó, hogy az egyházmegye különböző korosztályaival, iskolásokkal, pedagógusokkal, orvosokkal, idősekkel tudtunk együtt jönni, azzal a szándékkal, hogy hisszük, az áldozatból élet fakad, és ezt az életet várjuk ettől a kegyhelytől.”

Az ünnepi szentmisére a templom és a kegyhely környéke is megtelt zarándokokkal.

A zarándoklatról készült képgaléria itt megtekinthető.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »