A bárányok hallgatnak

Nem fognak beszélni! Tőlük ugyan soha senki se fogja megtudni, hogy a Smer-SD parlamenti képviselőjének, Luboš Blahának csak egyéjszakás kalandja volt-e titokban az akolban a nyáj egyik szemrevaló tagjával, vagy egy tartós kapcsolatról van-e szó.

Azt se tudjuk meg soha, hogy kapott-e tőle előtte virágot, amit a bárány (juh, birka) jóízűen elfogyasztott, vagy csak a természet hívó szavának engedve egyszerűen nekiesett.

Azt se fogják nekünk elárulni, hogy Igor Matovič kormányfő valós dolgot állított-e a szlovák törvényhozásban Blaha és a bárány meghitt kapcsolatáról, vagy csupán egy légből kapott szenzációhajszázás az egész, ami nem áll messze a szlovák miniszterelnök bohókás természetétől, amennyiben visszatekintünk az eddigi politikai karrierjére.

Matovič futó képviselőként sokszor szórakoztató módon provokálta az akkor hatalmon lévő smereseket és koalíciós partnereiket, népszerűsége ezzel tudott az egekbe szökni. Miniszterelnökként viszont már illene tartózkodnia az ilyen megnyilvánulásoktól, főleg, ha alaptalanok, elvégre a Tisztelt Házban ragadtatta el magát. Igaz, Szlovákiában!  

Szem- és fültanú híján nehezen bizonyítható Blaha kapcsolata a jószággal, és mivel a bárányok nagyokat hallgatnak, ez akár kedvezhet is a smeres képviselőnek. Nem kell tartania attól sem, hogy a birkának küldött szerelmes sms-ek, emailok esetleg napvilágra kerülnek, és lebukhat ő is.

Hírdetés

Mi történhetett mégis, ha Matovič a parlamenti expozéját fontosabbnak tartotta a V4-ek miniszterelnökeinek aznapi találkozójánál? Orbán Viktor magyar, Andrej Babiš cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ugyanis csütörtökön Brüsszelben tárgyalt az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel.

Igor Matovič szlovák kormányfő hiányzót jelentett és nem vett részt a találkozón, pedig nem akármiről tárgyaltak: az egyeztetés témája egyebek között az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi csomagtervezete, valamint a következő uniós keretköltségvetés volt.

Még az Európai Bizottság elnökének jelenléte se tudta tehát őt rávenni, hogy megjelenjen a az egyeztetésen. Inkább a szlovák parlamentben szapulta alpári módon a Smer képviselőjét. A kormányfő bizonyára nagyon a szívére vette, hogy bántják a nejét. Igor Matovič feleségének kétes pénzügyei és az Arca Capital körül kialakult helyzeten egy ideje csámcsognak az ellenzéki képviselők és a sajtó is. Ezt tette parlamenti felszólalásában Blaha is. A kormányfő válaszában előbb idiótának, majd primitívnek nevezte Blahát, már ennyi is sok lett volna, de a java csak ezután jött: a báránystory!

A történetért valószínűleg sem Matovič, sem Blaha nem kap majd Oscar-díjat, mint az 1991-ben bemutatott nagy sikerű amerikai film: A bárányok hallgatnak, amely öt ilyen díjat is kapott! A harmadik főszereplőt, a birkát viszont még jelölhetik az országból…

Az viszont könnyen előfordulhat, hogy a story kapcsán új szlovák szólás lesz közszájon: molesztálja, mint Blaha a bárányt…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »