A bankok megadóztatásával tarolt az egyik francia elnökjelölt

A bankok megadóztatásával tarolt az egyik francia elnökjelölt

Francois Hollande elnöksége is téma volt a francia baloldali jelöltek első tévévitáján. A felmérések szerint a legnépszerűbb jelölt az egykori gazdasági miniszter, aki azt ígérte, hogy megadóztatja a bankokat, és több munkahelyet teremt. A közvélemény-kutatások ugyanakkor azt mutatják, hogy a baloldali jelöltnek nincs esélye a tavaszi elnökválasztáson.

Először vitáztak a televízióban a francia baloldali elnökjelöltek. A nézők Arnaud Montebourg korábbi gazdasági minisztert találták a legmeggyőzőbbnek, a második helyre Manuel Valls volt miniszterelnök futott be. A gazdasági tárca korábbi vezetője ötmilliárd eurót fordítana munkahelyteremtésre. A pénzt a bankokra kivetett szuperadóból szedné be.

„Kérem, engedjék meg, hogy először is azt mondjam, hogy az egyetlen adó, amelynek emelését megengedném magamnak, az a banki profiton lévő adó. A bankok újra profitot termelnek, tavaly 22,9 milliárd eurót. Franciaország nem épült fel a krízisidőszakból, még mindig benne van, de a bankok kijöttek belőle, úgyhogy azt kérném tőlük, hogy finanszírozzák a munkanélküliség elleni harcról szóló tervemet” – mondta Montebourg.

Manuel Valls dicsérte a jelenlegi baloldali elnök, Francois Hollande kormányzását. Arra saját magát tartaná a legalkalmasabbnak, hogy összefogja a baloldalt. „Ebben a szobában nincsen ellenfelem, sem ellenségem. Azért jöttünk vitázni a francia nép elé, hogy meggyőzük őket, hogy a baloldal igenis létezik, és hasznos Franciaországnak” – fogalmazott a volt kormányfő.

Montebourg szerint csak a baloldal képes megakadályozni a konzervatív jelölt Francois Fillon ötszázezer közalkalmazott elbocsátásáról szóló tervét, illetve a szélsőjobboldali jelölt, Marine Le Pen győzelmét.

„Ki fog szembeszállni a jobboldal által indított közalkalmazotti levadászásokkal, ki fog szembeszállni a megszorítások elterjedésével, ki fog szembeszállni a gyanakvás társadalmával, ha nem a baloldal? Ez a mi felelősségünk. Azt hiszem, minden francia csalódott Hollande-ban, de ezt a csalódottságot, dühöt és még a felháborodást is meg lehet fordítani. Ezt szeretném tenni, és így nyerni is fogunk négy hónap múlva” – jelentette ki Arnaud Montebourg.

Hét jelölt, hat férfi és egy nő indul a francia baloldal államfőjelölt-állító választásán, amelynek első fordulóját január 22-én, a másodikat pedig január 29-én rendezik. A baloldali előválasztáson bármely választásra jogosult francia állampolgár részt vehet, ha aláír egy nyilatkozatot arról, hogy osztja a baloldali értékeket, és befizet a szocialisták pártkasszájába 1 eurót. A felmérések szerint bárki nyeri meg a baloldali előválasztást, nincs esélye arra, hogy bejusson a második fordulóba, így az államfői szék sorsa a konzervatív Francois Fillon és a radikális jelölt, a Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen között dőlhet el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »