A bankok hatalma

Úgy tűnik, végéhez közelít a hitelcserés hisztéria, miután tegnap a képviselőház jogi bizottságában egyhangúlag elfogadták az államfő által újraelemzésre visszaküldött jogszabály módosítását. A bizottság ülésén részt vettek a jegybank, valamint a kereskedelmi bankok, de a pénzintézetek ügyfeleinek képviselői is, s miután a törvény új formáját az összes párt támogatta, a jelek szerint sikerült minden fél számára elfogadható változatot kidolgozni.

Így, ha az alsóház plénuma is megszavazza, érvénybe léphet az egyik legvitatottabb törvény. A kezdeményezők azzal érveltek, hogy az intézkedés segíthet mindazokon, akik a pénzügyi válság előtt elszállt árakon vásároltak ingatlant banki hitelből, később pedig nehéz helyzetbe kerültek, nem tudták törleszteni a kölcsönt, ráadásul az ingatlanpiac korrekciója nyomán házuk, lakásuk értéke jócskán visszaesett. A jogszabály értelmében ugyanis a hitel törlesztésére képtelen ügyfél megszabadul a kölcsöntől, ha felajánlja megvásárolt ingatlanát a bank számára.

A pénzintézetek viszont azzal érveltek, hogy a törvény nem azokat célozza meg, akik jóhiszeműen, otthonteremtési céllal vásároltak lakást, hanem főként a spekulánsoknak kedvez, ráadásul elfogadása súlyos terhet jelentene a bankok számára, visszavetné a hitelezést. Alighanem mindkét félnek igaza van bizonyos mértékben, így csak örülni lehet, hogy a meglehetősen hosszú, zsarolásokkal tűzdelt vita végén sikerült kompromisszumos megoldást találni.

A jogszabály elfogadása több szempontból is igen fontos pillanat Romániában, elsősorban a bankok és a politikum, a pénzintézetek és a társadalom, valamint a jegybank felelőssége szempontjából. Romániában ugyanis – Magyarországtól, majd több más kelet-közép-európai államtól eltérően – eddig soha senki nem nagyon merészelte felelősségre vonni a bankokat. Melyek aztán – láthattuk ezt a devizahiteles átverés, de a 2008-as válságot megelőző féktelen kölcsönözés kapcsán is – kihasználták az általános tájékozatlanságot, és nem riadtak vissza az ügyfelek kizsákmányolásától.

A hitelcserés jogszabályon innen és túl ezért jó lenne, ha a politikum, a jegybank és a pénzintézetek is megtanulnák a leckét a következményeiben máig ható pénzügyi válságból. Annál is inkább, mert bizonyos mértékben ismét azt látjuk, mint 2008 előtt: jórészt importra, fogyasztásra alapuló növekedést, elszabaduló – ezúttal az alacsony kamatok által is táplált –, euforikus hitelezést. Abban nem érdemes bíznunk, hogy a profitorientált bankok tisztességesebbé válnak – azt viszont elvárhatjuk politikusainktól, hogy felelősségteljes döntéseket hozzanak, ne szórják a költségvetési pénzeket, a jegybank pedig ne kizárólag a kereskedelmi pénzintézetek érdekeit képviselje, hanem megfelelően szabályozza a piacot. És persze magunk is tehetünk anyagi biztonságunkért azzal, ha pénzügyi döntéseinket csak alapos tájékozódás után hozzuk meg.

Farcádi Botond
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »