A Bambino Gesù gyermekkórház közösségét fogadta a pápa

A Bambino Gesù gyermekkórház közösségét fogadta a pápa

A Szentatya november 16-án a VI. Pál teremben találkozott a Szentszék tulajdonában lévő Bambino Gesù gyermekkórház közösségének több mint hatezer tagjával: orvosokkal, ápolókkal, kutatókkal, műszaki és adminisztratív alkalmazottakkal, önkéntes munkatársakkal, valamint betegekkel és hozzátartozóikkal. A különleges kihallgatásra a „pápa kórháza” alapításának 150. évfordulója alkalmából került sor.

Ferenc pápa beszédében emlékeztetett, hogy az intézmény születése Arabella Salviati hercegnő nevéhez fűződik, aki a „szociális katolicizmus termékeny időszakában” élt. Családja nagylelkű ajándékként alapította a kórházat. Gesztusuk, amely óriási érzékenységre vall, ma már az egész világ gyermekeinek javát szolgálja. Az elhintett magvak túlnőttek Róma határain, a Gyermek Jézus nevét viselő kórház nemcsak a római, hanem az olasz és a nemzetközi közösség közös java. Az alapítás másfél évszázados évfordulójának témájára utalva – „A jövő a gyermekek története” – a pápa hangsúlyozta, hogy a gyerekek társaságában a jövővel kerülünk kapcsolatba.

150 év telt el a Bambino Gesù kórház megalapítása óta. 150 éve egy nagy és értékes valóság született, amely ma is a jövő felé mutat. Legmélyebb identitását és hitelességét a különböző országokból érkező beteg és szenvedő gyermekek erkölcsi tekintélye adja – emelte ki a Szentatya. Köszönetét fejezte ki a kórháznak, amiért nyitott a világra és vállalja a különböző országokból érkező gyermekek szenvedését. A pápa tudatában van, hogy mindez sok anyagi forrást igényel, ezért köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik nagylelkűen támogatják adományaikkal a Bambino Gesù Alapítványt. Ferenc pápa annak a kívánságának adott hangot, hogy a nemzetközi intézmények egyre inkább támogassák az egészségügyi folyosók létrejöttét, annak érdekében, hogy minden országban lehetővé váljon a legalapvetőbb egészségügyi ellátás biztosítása.

A pápa áldást adott a kihallgatáson jelen lévő orvosokra és ápolókra, valamint külön a kezeikre. Felidézte egy venezuelai anyuka történetét, akinek fiát a Bambino Gesù kórházban kezelték.

Gyógyító képességetek ajándék saját magatok és a rátok bízottak számára. Szakmai tudásotokkal és buzgóságotokkal járuljatok hozzá az intézmény sajátos jellegének megőrzéséhez, hogy a Bambino Gesù továbbra is a Szentszék gyermekek iránti különleges szeretetének jele legyen, és szeretetteljes ápolási stílusával tegyen konkrét tanúságot a kis betegeknek az evangéliumról, teljes összhangban az Egyház tanításával – biztatott a pápa.

Ezután arról beszélt, hogy kutatás nélkül nincs gyógyítás, nincs jövő az orvostudományban. Ebből a szempontból a Bambino Gesù kórház különösképpen nyitott a jövő felé, hiszen fontos eredményeket ért el bizonyos betegségek diagnosztizálása és gyógyítása terén a precíziós terápiás módszerek fejlődésével. Ferenc pápa csodálatát fejezte ki a dolgozók „szenvedélyes lelkesedését” illetően, amellyel munkájukat végzik a gyógyítás és a kutatás terén. Azt kívánta, hogy soha ne veszítsék el annak képességét, hogy észrevegyék egy gyermek szenvedő arcát, még egy egyszerű vizsgálat elvégzésekor sem, és laboratóriumaik falain belül is hallják meg mindig a szülők kiáltásait. A gyermekek szenvedésének misztériuma mindig szóljon lelkiismeretükhöz, ösztönözze emberi és szakmai elkötelezettségüket.

Hírdetés

A Szentatya örömmel állapította meg, hogy a kórház állandóan növekedik, számos nehézség ellenére. Szükség van rá, hogy az elkövetkező években továbbra is minden ápoltnak a legjobb gyógymódokat kínálják fel, senkit se utasítsanak vissza. A tudományos kutatás és a betegellátás növekvő, külföldről is érkező igényei szükségessé tesznek újabb befektetéseket mind a struktúrákban, mind a technológiákban. Nehéz egyensúlyról van szó, de fontos, hogy mindig biztosítsák a fenntarthatóságot és a hatékonyságot, hogy a kórház továbbra is az Egyház rendkívüli karitatív műveként végezhesse tevékenységét – hangsúlyozta a pápa.

Különösen hálás vagyok nektek, mert segítetek a kis betegeknek abban, hogy maguk mellett érezzék Jézus gyöngéd és biztonságot nyújtó jelenlétét. Ne feledjük el szavait: „amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek” – emlékeztetett Ferenc pápa.

A találkozón a gyerekkórház betegei megajándékozták a Szentatyát: egy stólával, amelyet a teremtéstörténetből ihletet merített gyerekrajzok díszítenek; egy fényképalbummal, mely Életek, amelyek segítik az életet címmel a Bambino Gesù kórház múltját és jelenét mutatja be; valamint egy képregénnyel, amely a Közép-afrikai Köztársaság fővárosa, Bangui gyermekkórházának történetét meséli el, Egy kórház Ferenc pápa részére címmel. Ferenc pápa négy évvel ezelőtt felkereste Banguiban a gyermekkórházát, melyet azóta kezdeményezésére felújítottak és kibővítettek. 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »