A balliberálisok politikai hasznot akarnak húzni a hajléktalankérdésből

Sokan bírálták a hajléktalanságról szóló törvény módosítását, mert nem megoldás a problémára. A kormány álláspontja szerint azonban a valódi segítséget az ellátás igénybevétele jelenti a bajbajutottak számára. Az ECHO TV Angard című műsorában a többi közt erről is vitázott a pást baloldalán ülő Tóth Csaba és Závecz Tibor, valamint a jobboldalon ülő Gajdics Ottó és Mráz Ágoston Sámuel. Moderátor: M. Dobos Marianne.

A közrend és a hajléktalanok védelmét egyaránt szolgálja az a törvénymódosítás, amelynek értelmében tilos életvitelszerűen az utcán élni október 15-től – mondta el Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára az ECHO TV Jó reggelt! című reggeli magazinműsorában.

Kifejtette: a kormány kiemelt célja, hogy főleg a téli hónapok közeledtével a rászorulók igénybe vegyék a segítségnyújtást, amelyet az ellátórendszer nyújt.

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője látványpolitizálásnak nevezte a hajléktalanokat érintő jogszabályi változást, amely – szerinte – arra szolgál, hogy ne legyen szem előtt a hajléktalanság problematikája. Úgy látja, az intézkedés csak a rend megteremtésére irányul, nem a probléma gyökerének megtalálására. Nem rendészeti úton kellene megoldani a szociális problémát – tette hozzá Závecz Tibor.

Hírdetés

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport ügyvezetője szerint a magyar társadalom túlnyomó része támogatja a kormány álláspontját. Úgy véli, az nem lehet életmód, hogy a város utcáin piszokban, koszban éljék le az életüket és megfagyjanak. Ezért is volt fontos a tél beállta előtt módosítani a hajléktalanok közterület-használatára vonatkozó jogszabályt.

Nagyon szomorú, ami történik – fogalmazott Tóth Csaba. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint nagyon sokat elárul egy társadalomról, egy kormányzatról, ahogyan a legelesettebbekkel, legszegényebbekkel bánik.

A kormány üzenete arról szól, hogy a hajléktalanok fűtött helyen legyenek a fagyhalál helyett – jegyezte meg M. Dobos Marianne.

Mivel lehetne a legaljasabban, legcinikusabban támadni Tarlós Istvánt és rajta keresztül Orbán Viktort, mint egy fagyhalált szenvedett hajléktalan sztorijával – mondta Gajdics Ottó. A Magyar Idők főszerkesztője úgy látja, az intézkedéssel kivették a balliberálisok kezéből az egyik demagóg, gyűlöletkeltő eszközt.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »