A balatoni hajózás is bajban van a munkaerőhiány miatt

A balatoni hajózás is bajban van a munkaerőhiány miatt

Hajós képzés indul ősztől Siófokon. Az országban eddig csak Budapesten lehetett iskolai rendszerben kitanulni a szakmát, idén viszont a Siófoki Szakképzési Centrum is elindítja a hajós technikus képzést, a Balatoni Hajózási Zrt. együttműködésével.

Jelenleg 100 hajóst foglalkoztat a BAHART. Miivel nem találnak elég szakképzett munkaerőt, a hajókat a szükséges minimális létszámmal működtetik.

„Ezzel még éppen el tudjuk látni az üzemeltetést, de éppen a határon mozgunk. Figyelembe véve azokat a fejlesztési elképzeléseket, amelyeket a döntéshozókkal körvonalazunk a Balaton, ezen belül a vízi közlekedés jövőjét illetően, én azt látom, hogy további 50-60-70 hajósra lenne szükség hosszútávon ahhoz, hogy a balatoni hajózás illetve a közösségi közlekedés megfelelő szinten működjön” – így Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

Az oktatás egyelőre a felnőttképzés keretein belül indulhat el, elvárás az érettségi, az úszástudás és az egészségügyi alkalmasság. A tervek szerint a jövőben hajós technikus szakgimnáziumi osztályt is indítanak Siófokon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »