„A bajnokság már le van tudva” – A Sepsi OSK klubvezetője, Hadnagy Attila reméli, hogy a következő idényre fel tudnak készülni

„A bajnokság már le van tudva” – A Sepsi OSK klubvezetője, Hadnagy Attila reméli, hogy a következő idényre fel tudnak készülni

Megviseli a bizonytalanság a sportolókat és a sportegyesületeket. Bár a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet alatt is igyekeznek felkészültnek maradni, a bezártság korlátozott lehetőségeket kínál az edzésre. A Sepsi OSK futballklubját irányító Hadnagy Attila a Liga 1-es bajnokság befejezésére kevés esélyt lát, ugyanakkor reméli, hogy a következő idényre fel tudnak majd készülni.
Hosszú szünetre „száműzte” a versenysportot a koronavírus-járvány, a Covid-19 terjedésének megfékezése érdekében bevezetett korlátozások következtében a romániai futballcsapatok is „vakáción” vannak. Így a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK élvonalbeli együttese is. A klubot irányító Hadnagy Attilától ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy külföldi játékosaikat nem engedték haza, hanem Romániában várják ki a szükségállapot végét. „Ha hazamennek, nem biztos, hogy vissza tudnak majd jönni, vagy ha visszajönnek, tizennégy napos karanténba kerülnek. Úgyhogy most mindenki otthon készül. Az erőnléti edző programokat dolgozott ki számukra. Készenlétben várják a visszahívást” – magyarázta a Krónikának a sportvezető, aki nemrég még aktív játékosként erősítette az együttest.

Emiatt is érdeklődtünk tőle az egyéni edzési lehetőségekről, hiszen az elmúlt időszakban egyre több klub jelezte, hogy versenyzőik ily módon próbálják formában tartani magukat. De mit is jelent egy egyéni edzésterv a gyakorlatban? Hadnagy elmondása alapján ez elsősorban erőnléti felkészülést jelent,

az erőnléti edző online edzésprogramot küld a játékosoknak  nyújtógyakorlatokkal, súlyzósással, futással.

„Ha visszahívjuk őket, ne kezdjük a nulláról, hanem valamennyire legyenek felkészülve” – ecsetelte. De hogyan lehet ezt kivitelezni egy tömbházlakásban? – merült fel bennünk a kérdés. „Jó kérdés. Tömbházlakásban csak gyakorlatokat tudnak végezni, és akinek van futópadja, az a szaladást is meg tudja oldani, de ha nincs, és nem tud kimenni otthonról, akkor ez elmarad” – mondta. Egykori futballistaként Hadnagy Attila jelezte, hogy a jelenlegi helyzet, a bezártság egy sportolónak rendkívül rossz állapot.

Hírdetés

– figyelmeztetett a sportvezető. Érdeklődésünkre hozzátette, arra ugyan van lehetőségük, hogy korábbi mérkőzéseket kielemezzenek, és a taktikai elemeket elméletben megvitassák, de szerinte a pályán történő begyakorlás nélkül nem tökéletes.

A pályára való visszatérésre viszont még várni kell. Az már biztos, hogy a szükségállapot lezárásáig még kényszerszünetet fognak tartani, így még legalább három hétig nem edzhetnek közösen.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) optimista tervei szerint május derekán folytatódhat a Liga 1-es bajnokság, ugyanakkor a júniusi folytatást is számításba vették.

Ez nagy kihagyást jelent a futballisták számára, Hadnagy szerint a lemaradás maradéktalan pótlására nem is lesz lehetőség.

„Azt mondják, hogy amennyit állsz, annyit kellene készülj. Ha most veszünk egy két-három hónapos karantént, nem engedhetjük meg magunknak, hogy három hónapot készüljünk utána. Szerintem legalább három hét kell egy játékosnak, főleg ilyenkor. Amikor nyári vagy téli felkészítő van, akkor öt-hat hétbe telik, amíg 80-90 százalékra fel tud készülni. Úgyhogy az biztos, nem leszünk felkészülve a folytatáskor, de ezzel nem leszünk egyedül, mert egyik csapat sem. Szerintem ez a bajnokság már le van tudva. Az az érzésem, hogy nem fogjuk lejátszani. Szerintem ezentúl jönnek még a bajok, de a következő szezonra reméljük, hogy fel tudunk majd készülni” – mondta Hadnagy Attila.

Mindez a menedzsment szempontjából is kihívások elé állítja a klubokat, mert mint azt a klubvezető is kijelentette: „ha nem lesz foci, nem lesz tévépénz sem”. Tájékoztatása szerint ez nagy veszteségeket von maga után, ugyanakkor ez érvényes az egész világra. „Nem tudjuk, hogyan fogjuk majd leküzdeni ezt a nagy káoszt” – mondta. Kivárnak és reménykednek, a jelenlegi bizonytalanság közepette tervezni sem tudnak. „Még gondolkodni sem merünk, mert nem lehet tudni mi, lesz” – fűzte hozzá. Ez az állapot viseli meg szerinte legjobban a klubvezetőket, játékosokat és az embereket. „Még itt nálunk nincs az a nagy káosz, és reméljük, nem is lesz. De mindenre felkészültünk” – fogalmazott.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »