A 2021-es Karacsun – Téli Napfordulós Ünnepünk – a Velencei-tónál

A 2021-es Karacsun – Téli Napfordulós Ünnepünk – a Velencei-tónál

A Magyar Turán Szövetség 2021. december 21-én, kedden tartja a Karacsun – Téli Napforduló ünnepét. Szövetségünk központi ünnepsége idén a Dunántúlon, a Gárdonyhoz tartozó településen, Dinnyésen lesz megrendezve. Szép programok kíséretében délutántól közösen ünneplünk, majd együtt virrasztjuk át az év leghosszabb éjszakáját. A téli hidegben fűtött jurták várják az ünnepségen résztvevőket.

Közeleg a téli napforduló ünnepe. Az ünnep, amely a keleti pusztai népeknél, így őseinknél is, a legkiemelkedőbb örömnap lehetett. A kínai krónikák, már a hunok esetében is feljegyezték a sötétség fordulójának, a sötétség végének megünneplését. A turáni népek hitvilágában ez a nap a megújulást az újjászületést is jelképezte. A sötétség átfordulását a világosságba – a Téli Napforduló, Karacsun ősi ünnepe.

Program:

– 15:00 Köszöntő

– 15:30 Solymász bemutató

– 16:00 Szertűz gyújtás

– Szertűz, táltos és regös énekek

Hírdetés

– Beszélgetés őseink hitvilágáról

– Virrasztás hajnalig, zenei programok

Ünnepi köszöntőt mond: Bíró András Zsolt antropológus (a Magyar – Turán Alapítvány elnöke)

A szert tartja: Fehérholló Öskü

Helyszín: (Gárdony) Dinnyés – a Várpark és a skanzen mögötti terület, Kossuth utca 17

Hívjuk minden magyar testvérünket, az Ősök hagyományát tisztelő embereket, hogy vegyenek részt a magyarok évbúcsúztató, reményteli jövőt váró ünnepén! Legyünk együtt az elmélyülésben, a lélek megtisztulásában, a reményben és a jövőt váró vidámságban. Töltsük ébren az év leghosszabb éjjelét, hogy kitartásunkkal erőt adjunk az éltető Napnak, de mindenek előtt önmagunknak az előttünk ,és nemzetünk előtt álló célok eléréséhez.

Szeretettel várjuk minden magyar testvérünket!

.


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »