A 2016-oshoz hasonló eredményre számít az RMDSZ a most vasárnapi megmérettetésen

A 2016-oshoz hasonló eredményre számít az RMDSZ a most vasárnapi megmérettetésen

A négy évvel ezelőtt rendezett helyhatósági választáson elérthez hasonló eredményekre számít az RMDSZ a most vasárnapi önkormányzati megmérettetésen Kelemen Hunor szövetségi elnök bejelentése szerint.
Az alakulat vezetője minderről urnazárás után, az RMDSZ kolozsvári elnöki hivatalában berendezett eredményváróján tartott sajtótájékoztatóján beszélt. Kelemen szerint köszönet illeti az urnák elé járuló választópolgárokat, hiszen Románia olyan időszakban szervezte meg a választásokat, amikor vírusjárvány van, és ilyen körülmények között sem marad el a részvétel a 2016-oshoz megmérettetéshez képest.

Hírdetés

Közölte, a magyar választók részvétele az országos jelenléthez képest enyhén elmarad, amit azzal magyarázott, hogy mintegy félszáz településen egyetlen jelölt indult a polgármesteri tisztségért, az RMDSZ képviselője.

A politikus szerint gyengébben ment a mozgósítás, és kevesebben járultak urnák elé azokon a településeken, ahol egyetlen jelölt volt, a különbség ezekből adódik. Hozzátette: ahol csak egy jelölt volt a polgármesteri tisztségre, ott az emberek úgy gondolták, hogy a versenyt már megnyerték. Kelemen Hunor hozzátette: az erdélyi megyék közül Maros, Bihar és Szilágy megyében a részvétel meghaladta, Szatmár megyében pedig megközelítette az országos átlagot.

Az RMDSZ elnöke elmondta, bár egyelőre az eredmények nem ismertek, azt látják, hogy az RMDSZ a 2016-os önkormányzati megmérettetéshez hasonló eredményt fog elérni a vasárnapi helyhatósági választáson. Várakozásaik szerint ismét 200 körüli polgármesteri tisztséget szereznek a szövetség jelöltjei, és négy megyében – Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár – is az övék lesz a tanácselnöki tisztség.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »