A 2. pillérből is intézhető özvegyi és árvasági nyugdíj

A 2. pillérből is intézhető özvegyi és árvasági nyugdíj

A nyugdíjpénztárak a nyugdíjspórolásból ugyancsak folyósíthatnak hozzátartozói járandóságot – a pénztártag halála esetén a hozzátartozók özvegyi vagy árvasági nyugdíjat kaphatnak.

Ha olyan pénztártag hal meg, aki az egész megtakarított pénzén életjáradékot vásárolt magának, annak nem marad örökölhető pénze. Ha az ügyfél az életjáradék kifizetésének első 7 évében meghal, az első hét év alatt kifizetendő összeg hátralévő részét az ügyfél által megjelölt személy kapja. Ha az örökös szintén pénztártag, az „örökségét” átírathatja a saját nyugdíjszámlájára. Ha a biztosítóval kötött szerződésben az ügyfél nem tüntet fel semmilyen örököst, a 7. év végéig kifizetendő összeg hátralévő része hagyatéki eljárás tárgyát képezi. A 7. év után kifizetendő maradék pénzre az örökösök már nem tarthatnak igényt. Ha olyan pénztártag hal meg, aki már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, de még nem kért életjáradékot a 2. pillérből, a teljes megtakarított összeg örökölhető. Ha pedig az ügyfél már kért életjáradékot, de még az első havi nyugdíj kifizetése előtt meghal, ugyancsak a teljes megtakarítás örökölhető. Az ügyfél a biztosítóval kötött szerződésben arról is megállapodhat, hogy halála esetén hozzátartozói kapjanak-e valamilyen járadékot. Aki ilyen esetre szeretné biztosítani családtagjait, annak számolnia kell azzal, hogy a 2. pillérből folyósított életjáradék kezdeti összege alacsonyabb lesz. A csökkenés mintegy 10 százalékos lehet, és az özvegyi nyugdíj egy vagy két évig jár majd.

Hírdetés

Ha az a pénztártag, akinek ideiglenes nyugdíjat folyósítanak, még a megállapodott összeg teljes kifizetése előtt meghal, a hátramaradó rész nem örökölhető.

Ha a programozott felhasználást választó személy még a megállapodott összeg teljes kifizetése előtt meghal, a számláján maradt tételt annak adják oda, akit a biztosítóval kötött szerződésben örököseként feltüntetett. Ha nem nevezett meg senkit, akkor a maradék összeg hagyatéki eljárás tárgyát képezi.

Az a pénztártag, aki elérte a nyugdíjkorhatárt, de nem igényelt járandóságot a 2. pillérből, a nyugdíjpénztárral megállapodhat a befektetésből származó nyereség kifizetéséről, vagyis a nyugdíjpénztár az ügyfél által megtakarított összeget befekteti, és az ebből származó nyereséget rendszeresen folyósítja. Ez nem nyugdíj, ebből nem intézhető özvegyi járandóság sem. Ha az ügyfél meghal, a számláján levő megtakarított összeg örökölhető.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »