Együttműködési megállapodást kötött a Katolikus Szeretetszolgálat és a Pécsi Egyházmegye Szekszárdon

Együttműködési megállapodást kötött a Katolikus Szeretetszolgálat és a Pécsi Egyházmegye Szekszárdon

Szeptember 23-án Szekszárdon Felföldi László pécsi megyéspüspök és Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója szenvedélybetegek és hozzátartozóik segítéséért együttműködési megállapodást írt alá. A megállapodás a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fóruma felkérésére jött létre.

A megállapodást a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat és a Katolikus Szeretetszolgálat közös szakmai fórumán írták alá. A felek szándéka szerint az együttműködési megállapodás új lehetőségeket nyit a szenvedélybetegek kísérésében. Ennek egyik része volt az a szakmai nap, melyen a résztvevők megosztották tapasztalataikat a szenvedélybetegséggel küzdők gyógyulásáról és a segítők szerepéről.

A szenvedélybetegség és a hit kapcsolatát feltáró szakmai fórumot Kálóczi Andrea, a szekszárdi RÉV intézményvezetője nyitotta meg, majd Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója és Felföldi László megyéspüspök is köszöntötte a megjelenteket.

Vajda Norbert beszédében felhívta a figyelmet, hogy a szeretetszolgálat kötelékében tevékenykedő Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat immár négy évtizede nyújt támogatást a szenvedélybetegek és hozzátartozóik számára.

„A megroppant nádat nem töri le, a pislákoló mécsbelet nem oltja el” (Mt 12,20) – kezdte köszöntőjét Felföldi László, aki beszédében hangsúlyozta, hogy

Hírdetés

Nemcsak azokról van szó, akik már messziről kiáltanak a segítségért, hanem mindnyájunkhoz szóló üzenet arról, hogy talpon maradásunkhoz összefogásra van szükség, melyen minden személyes és közösségi sors múlik. Ennek része az a speciális szolgálat, amelyet a szenvedélybetegeket kísérők végeznek.

Az Egyház a szeretetért, a sebek gyógyulásáért jött létre – mutatott rá beszédében a püspök. – Jézus, amikor föltámadása után megjelent az apostoloknak, megmutatta nekik sebeit (vö. Lk 24,36–43). Napjainkban az alkoholizmus és a kábítószer útjáról szóló tanúságtételekben a tanúságtevők is megmutatják a sebeiket, és ettől mindnyájunk sebei kicsit gyógyulnak, erőre kapunk, ezért ez a szolgálat az élet valós szolgálata, az emberi kapcsolatoknak erre van szüksége. Az Egyház küldetése, hogy tagjai tanítsanak és gyógyuljanak, melyben is a lelki gyógyulásnak van különleges szerepe, hiszen

Végezetül a püspök köszönetet mondott a szolgálatban szerepet vállalóknak, amiért elfogadták és vállalják küldetésüket, mert – ahogy fogalmazott – a megroppant nád is erősödik és a pislákoló mécses is fényt ad ma egy olyan világban, amelyik mesterségesen növeli a sötétséget, a félelmet és a sebzettséget. A pislákoló fény mégis utat mutat és világosságot, amiért sokan adnak majd hálát, mert valóban életet, reményt és emberi méltóságot találnak általa – zárta beszédét Felföldi László püspök.

A szekszárdi Belvárosi Plébánia épületében megtartott szakmai fórum előadásokkal folytatódott.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »