Barangolás Nagy János esperesplébános templomaiban

Barangolás Nagy János esperesplébános templomaiban

A sors kegyes hozzánk, hogy ez év szeptember vége felé a magyarországi festőművésszel, Borbély Lászlóval és feleségével, Gyöngyvérrel, a Budapesti Katolikus Alapiskola alapítójával ismerkedhettünk meg; személyesem találkozhattunk Nagytúron és Tompán Nagy János esperesplébánossal, akinek a nagytúri és tompai templomait csodálhattuk meg. Ez azért is volt érdekes, mert Borbély László várakat, kastélyokat, templomokat fest.

Nagy Jánosról pedig megtudtuk, hogy az Ipolysági Magyar Tannyelvű Gimnáziumban érettségizett, majd tanulmányait a pozsonyi Comenius Egyetem Cirill és Metód Római Katolikus Teológiai Karán folytatta. 1981-ben szentelték pappá. 1981 és 1984 között Ipolyságon, Ipolynyéken és Felsőszemeréden szolgált. 1984-ben áthelyezték Zsemlérre. Az itt eltöltött tizenöt év alatt felújíttatta a zsemléri, a garamszentgyörgyi, a sárói, a szodói és a vámosladányi templomokat, valamint a zsemléri plébániát. A Garam mente után Lukanényére helyezték. Bárhova került, ott mindig felpezsdítette az egyházi életet, a fiatalok is tömegesen kezdték látogatni a templomot az idős emberek mellett. Ezt követően Nyárasdra helyezték, ahol közel kilenc évet szolgált. Majd kinevezték Vámosfalu, Vásárút, Kürt, Ekecs és Lakszakállas plébániái élére is. Hamarosan itt is felpezsdült az egyházi élet, megszervezte az ekecsi templom padfűtését és a nyárasdi templom felújítását.

2010-től napjainkig az ipolysági esperesség esperesplébánosa. Felsőtúron a Szent Jakab apostol tiszteletére felszentelt templom és Középtúron egy Árpád-kori templom felújítását vezette. Nagytúrtól nem messze, Ipolyság mellett 2023-ban került sor a tompai Assisi Szent Ferenc-templom felszentelésére. Valamint Nagytúron az Ipoly menti palóc vidék egyik legjellegzetesebb modern kivitelezésű Magyarok Nagyasszonya- és Tours-i Szent Márton-templomát feltétlenül meg kell említenünk, melyet a helyi és környékbeli lakosok anyagi összefogása, gyűjtése révén kezdték építeni. A templomépítés kezdeményezője és mozgatórugója ugyancsak Nagy János esperes-plébános volt. Erről a templom bejáratánál a hívek által elhelyezett emléktábla is tanúskodik.

Mint tudomásunkra jutott, ezt a templomot is magyar állam hathatós támogatásának köszönhetően sikerült felépíteni. Felszentelése 2024. február 11-én volt. A templom belső csodás díszítése, az oltár mögötti bibliai alakzatok freskói Olaszországból való színes márványból készültek.

Hírdetés

Nagytúron Borbély László művészeti alkotásaiból való válogatást tartalmazó könyvét dedikálta Nagy Jánosnak, aki a Borbély házaspárt aznap, házassági évfordulójuk alkalmából meg is áldotta a nagytúri templomban, ami Ipolyság mellett a szlovák-magyar határátjáróhoz közel helyezkedik el. Aki még nem járt itt, nem lehetett része abban a kimondhatatlan szépségnek a látványában, mely az embert fogadja; a látogatót rabul ejti a templomban látható egyházi művészeti alkotások egyvelege.

Nagy János esperesplébános papi működése során 1981-től napjainkig 14 templom és számos plébánia felújítását, valamint 2 új templom felépítését kezdeményezte és irányította.

Nagy János eddigi élete során végzett rendkívüli gazdag munkásságáért, egyházi tevékenységéért, önzetlen emberi magatartásáért, a felvidéki magyarság megtartásáért folytatott érdemeiért nem csupán hívei elismerését vívta ki, hanem 2024-ben Magyar Érdemrend Lovagkereszt elismerésben is részesült.

Nagy János esperesplébánosnak nemcsak kitüntetéséhez, hanem felvidéki magyar népért folytatott áldozatos munkájához, egész „életművéhez” is gratulálunk. Adjon az Isten további erőt és kitartást elhivatott egyházi tevékenysége, munkája folytatásához!

(Molnár Ilona, nyugalmazott szakközépiskolai igazgató)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »