Kapás Boglárka: szívem szerint örökké úsznék, de nem tagadom, várom már, hogy vége legyen

Kapás Boglárka: szívem szerint örökké úsznék, de nem tagadom, várom már, hogy vége legyen

Kisgyerekeket szeretne úszni tanítani a jövőben az olimpiai bronzérmes, akinek számos más terve is van. A világ- és Európa-bajnok sportoló az InfoRádióban elmondta: nagyon büszke arra, hogy öt olimpián vehetett részt, és reméli, méltó módon tudja lezárni pályafutását a decemberi, rövid pályás vb-n, melyet a Duna Arénában rendeznek.

Ötödik olimpiáján, Párizsban nem kerülték el a problémák Kapás Boglárkát, de a 2016-os riói játékokon bronzérmes úszó így is örül neki, hogy ott lehetett a francia fővárosban, ahol 200 méter pillangón nem jutott döntőbe, végül a 14. helyen végzett. Virth Balázs tanítványa versenyzői pályafutásának utolsó évében is felállhatott a dobogóra világversenyen, hiszen a júniusi, belgrádi Európa-bajnokságon 200 méter pillangón harmadik lett. Érmeinek számát akár gyarapíthatja is még, ugyanis a decemberi, budapesti rövid pályás vb-n búcsúzik a versenyzéstől.

Kapás Boglárka a párizsi szereplésére visszaemlékezve az InfoRádióban elmondta: vegyes érzésekkel jött haza, de végig arra törekedett, hogy ne a negatív érzelmek halmaza kerekedjen felül a pozitívokon. Mint fogalmazott, az volt az elsődleges célja, hogy kijusson az ötödik olimpiájára, és azt mindenképpen pozitívumnak tartja, hogy ez sikerült. Párizsban azonban lebetegedett, nem az álmai szerint alakultak az események. Szeretett volna a döntőben úszni 200 méter pillangón, de elmaradt attól az időtől, amit az edzőjével kitűzött célként.

Bár a helyezést és az időeredményt csalódásként élte meg,

igyekezett inkább arra terelni a gondolatait, hogy nagyszerű dolog volt már az olimpiára való kijutás, illetve a középdöntős szereplés is.

Amikor elindultak haza a francia fővárosból, elhatározta, hogy megpróbál csak a pozitív élményekre gondolni, és a jövőben is úgy szeretne visszatekinteni Párizsra, hogy összességében egy jó olimpia volt számára.

Kapás Boglárka utolsó olimpiai ciklusában voltak nehezebb időszakok is, 2023 őszén az InfoRádióban beszélt arról, hogy komoly hullámvölgyön van túl, illetve akkor elismerte azt is, hogy egy-két éve már nem könnyű magát rávenni az úszásra, ami korábban egyáltalán nem volt jellemző rá. Ugyanakkor sok-sok szép dolog is történt vele az elmúlt három évben, melyek közül kiemelte, hogy 2022 augusztusában kimondta a boldogító igent Telegdy Ádámnak.

Magánéletében az esküvőjüket tartja az elmúlt három év „fénypontjának”.

Hírdetés

A világ- és Európa-bajnok úszó úgy fogalmazott, nagyon kellett neki lelkileg az a szép nap, és nagyon boldog immár feleségként. Nem tagadta, korábban voltak rosszabb időszakai, szüksége volt új impulzusokra, valamint arra, hogy elköteleződjön olyan valaki mellett, akire az élete végéig számíthat. Mint mondta, nagyon mélyen volt, „talán sohasem lehet teljesen kijönni abból az állapotból”, amibe került, és amit vinnie kell magával tovább az életében, de jó érzéssel tölti el, hogy sokan szeretik, támogatják. Már korábban sikerült kikecmeregnie a gödörből, így szeretne a pozitív dolgokra koncentrálni és a szép élményekből erőt meríteni.

Kapás Boglárka büszke arra, hogy karrierje során öt olimpián szerepelt. Úgy véli, erre csak kevesen képesek, valamint azt is pozitívan éli meg, hogy egy olimpia évében fog visszavonulni. Bár átfutott a fején, hogy az lenne a „természetesebb”, ha az ötkarikás játékokon fejezi be, végül úgy döntött, hogy talán maradandóbb élmény lenne hazai közönség előtt, az év végi rövid pályás világbajnokságon elbúcsúzni. Mivel csak néhány hónap van a két nagy esemény között, az olimpiai bronzérmes bízik benne, megfelelően fel tud készülni az utolsó nemzetközi versenyére.

Mint mondta, már nem tud olyan hosszú és intenzív edzéseket végigcsinálni, mint hat-nyolc évvel ezelőtt, de természetesen becsületesen készül. „Ilyen idősen még ezek az edzések is durvák” – jegyezte meg félig viccesen a 31 éves úszó. Nem tagadja, néha nagyon nehéz elindulni az edzésekre, és

ahogy közeledünk az év végi vb-hez, egyre többször gondolja azt, hogy „jó lenne már túl lenni rajta”.

Fizikailag és mentálisan is sokat kivett belőle ez az év, sokszor érzi fáradtnak magát, az azonban motiválja, hogy szépen sikerüljön a búcsú. „Szívem szerint örökké úsznék és örökké versenyeznék, de most már azért várom, hogy legyünk túl a búcsún, és végre egy kicsit elengedhessem magam. Akkor majd kifújhatom a levegőt, és azt mondhatom: túl vagyunk rajta, irány az élet!” – fejtegette Kapás Boglárka.

Saját úszóiskolát indítana

Vannak tervei a jövőre vonatkozóan, de még sok minden képlékeny. Mostanában rengetegen megkérdezik tőle, mit fog csinálni az úszás után, de úgy érzi, nem kell sietnie, kapkodnia. Átgondolja, milyen lehetőségei vannak, és csak utána dönt a hogyan továbbról. A decemberi vb-t követően pihenni szeretne és időt adni magának arra, hogy a jövőről gondolkozzon. Mint fogalmazott, megnyugtató érzés számára, hogy vannak tervei, így tud majd mire alapozni. „Ha jól esik, akkor úgyis elkezdek csinálni valamit, de hogyha azt érzem, hogy pihennem kell, akkor pihenni fogok. Látni és érezni fogom, mikor állok készen arra, hogy belefogjak valami nagy dologba.

Mindenképpen olyan valamivel szeretnék foglalkozni, amibe ugyanúgy beleteszem a szívem-lelkem, mint az úszásba”

– tette hozzá a világ- és Európa-bajnok.

Annyit elárult, hogy nem szeretne eltávolodni az úszástól és az uszodától. Egyrészt szurkolni fog a magyaroknak a versenyeken, ha lehet a helyszínen is, másrészt szívesen foglalkozna a jövőben 4-5 éves kisgyerekekkel. Álmai között szerepel egy saját úszóiskola indítása. Férje, Telegdy Ádám pedig folytatja a versenyzést, így biztosan sokszor láthatjuk majd őt uszodák nézőterén. Kapás Boglárka a nyilvánosságban való szerepléssel kapcsolatban azt mondta, ezt majd a sors és az élet alakítja, nincs határozott elképzelése ezen a téren.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »