A cseh kalózpárt távozik a kormányból, miután Fiala kirúgta a Kalózok pártelnökét

A cseh kalózpárt távozik a kormányból, miután Fiala kirúgta a Kalózok pártelnökét

Ivan Bartoš, a cseh Kalózok (Piráti) párt „kirúgott” elnöke vasárnap bejelentette, hogy pártja kedden távozik a cseh kormányból, majd két miniszterük is benyújtja lemondását – méghozzá Jan Lipavský külügyminiszter (az atlantista fősodor oszlopos tagja) és Michal Šalomoun törvényalkotásért felelős miniszter.

Bartoš a Cseh Televízióban beszélt a párt terveiről, rezignáltan ismerte el, hogy „Így van”, a kalózpárt távozik a kormányból.

„Ez történik, ha telefonon keresztül rúgod ki egy kormánypárt elnökét, mert a párt sem reagálhat erre másként”

fogalmazott.

Bartoš állítása szerint a párton belül szavazásra is sor került a kormánytagságról. A dolog érdekessége azonban, hogy a szavazásnak még nincs nyilvános eredménye, a tagság hétfő estig voksolhat.

A Kalózok még vár egy tárgyalás a hamarosan már csak volt koalíciós partnerekkel, akikkel arról fognak egyeztetni, hogy a párt kívülről fogja-e támogatni Petr Fiala (ODS) kormányát, vagy teljesen ellenzékbe vonulnak.

Hírdetés

Az egész szituáció abból indult ki, hogy Fiala kormányfő javasolta Petr Pavel elnöknek Bartoš visszahívását az informatizációért felelős miniszterelnök-helyettesi posztról szeptember 30-i dátummal. A hivatalos indoklás szerint Bartoš „kudarcot vallott a építési engedélyeztetési eljárás digitalizációjában”.

Bartoš árulásnak nevezte a cseh kormányfő lépését, állítása szerint a bejelentés előtt néhány órával tárgyaltak a témában, és semmi jele nem volt annak, hogy ilyen lépésre készül. Bartoš nem sokkal később jelezte, hogy akkor az egész kalózpárt is távozik a kormányból.

Ján Lipavský külügyminiszter, akinek karrierje jórészt az amerikai és brüsszeli külpolitikai narratívák ismételgetéséből áll, nem ért egyet a párt távozásával a kormányból. Nem kizárt ugyanakkor, hogy Lipavskýt más pártszínekben ugyan, de megtartják külügyminiszternek. A legutolsó hírek szerint a felszabaduló két miniszteri posztra az ODS és a STAN pártok jelölhetnek új minisztereket.

Fiala pártja, az ODS azt állítja, hogy nincs kormányválság, mert az csak akkor állna fenn, ha elvesztenék a többséget az alsóházban. A 200 fős cseh Képviselőházban a Fiala vezette kormánykoalíciónak 108 mandátuma van, a Kalózok nélkül 104, vagyis szűken bár, de megmarad a többsége.

Az ellenzéki, Tomio Okumura vezette SPD tárgyalásokat kezdeményezett Andrej Babiš pártjával az ANO-val, hogy közösen terjesszenek elő bizalmatlansági indítványt a cseh kormánykoalíció ellen.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »