Több tízezer ember részvételével tartott szentmisével véget ért Ferenc pápa belgiumi látogatása

Több tízezer ember részvételével tartott szentmisével véget ért Ferenc pápa belgiumi látogatása

Több tízezer ember részvételével tartott szentmisével véget ért Ferenc pápa belgiumi látogatása Kulcsár Péter2024. 09. 29., v – 16:20

Mintegy 35 ezer hívő előtt tartott szentmisét Ferenc pápa vasárnap a brüsszeli Baldvin király stadionban, és prédikációjában egyebek között arra buzdította az egyház minden tagját, hogy soha ne fedjék el a visszaéléseket, „hanem hallgassanak a lélek hangjára, amely a szenvedőkben szól”.

A brüsszeli szentmise volt Ferenc pápa négynapos luxemburgi és belgiumi apostoli útjának utolsó nyilvános eseménye.

„Azokra az emberekre gondolok, akikkel a minap találkoztam. Hallottam őket, éreztem a szenvedésüket, a fájdalmukat, a bántalmazás fájdalmát. Az egyházban mindenkinek van helye, de a bántalmazásnak nincs, és azoknak sincs, akik ezeket eltussolják. A gonoszt nem szabad elrejteni, azt bátran fel kell fedni” – hangsúlyozta a szentbeszédben, felszólítva az egyházi elöljárókat is, hogy ne hallgassanak a visszaélésekről.

A pápa azt mondta, hogy a visszaéléseket elkövetőket „el kell ítélni”, legyenek azok „világi emberek, papok vagy püspökök”.

Hírdetés

A szentmise során a pápa boldoggá avatta azt a 17. századi spanyol apácát, Annát, aki létrehozta az Ávilai Szent Teréz karmelita rend reformját Belgiumban és Európa más részein.

Homíliájában a szentatya rámutatott, hogy Anna szegénységével, imádságával és szeretetével tanúságot tett a keresztény hitről, különösen egy olyan korban, amelyet „fájdalmas botrányok jellemeztek”.

„Fogadjuk hálásan azt a példát, amelyet ő mutatott nekünk a szentség női stílusáról, amely szelíd, de erős” – mondta.

Ferenc pápa felhívta a figyelmet, hogy minden kereszténynek a keresztség folytán küldetése van az egyházban, ami olyan ajándék, amely túlmutat korlátjaikon és bűneiken.

„A hívők közössége nem néhány kiváltságos kiválasztott köre, hanem az üdvözültek családja” – mondta a pápa. „Azért küldtek minket a világba, hogy hirdessük az evangéliumot, nem a saját érdemeink alapján, hanem Isten kegyelméből” – emelte ki.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »