Elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász

Elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász

„Dani ma este elment. Több mint 3 éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel az ALSsel” – írta ki a Facebookra a testvére, Karsai Péter.

47 éves korában meghalt Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász, ügyvéd, emberjogi aktivista. Halálhírét testvére, Karsai Péter jelentette be közösségi oldalán. Karsai Dánielnél 2023-ban diagnosztizálták az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) betegséget. Az ALS a központi idegrendszert érinti, lefolyása során izomgyengeség lép fel a motoros idegsejtek károsodása miatt. Jelenleg nem létezik rá gyógymód, az érintettekre lassú testi leépülés vár, miközben tudatuk végig tiszta marad.

A jogász ezt követően kezdte meg küzdelmét az aktív eutanázia magyarországi engedélyezéséért, ennek érdekében az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) is fordult. Az aktív eutanázia ugyanis Magyarországon a jelenleg érvényes szabályozás szerint asszisztált öngyilkosságnak számít és börtönbüntetéssel is sújtható.

„A mostani magyar szabályozás sérti a betegek alapvető emberi jogait, és diszkriminatív, hiszen hiába engedélyezi az életfenntartó kezelések visszautasítását, ez az ALS-betegek esetében értelmezhetetlen. Ennek az állapotnak pont az a lényege, hogy nincs kezelés.”

Hírdetés

– mondta el az ügyvéd tavaly, amikor megjelent a bíróságon. Érvelésének fő állítása az volt, az életvégi döntések meghozatalának magyarországi tilalma sérti az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot.

A strasbourgi bíróság azonban idén júniusban elutasította Karsai Dániel kérelmét. A bíróság 6:1 arányban úgy döntött, nem sérültek az ügyvéd emberi jogai az Európai Egyezmény 8. cikke (a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog) alapján, valamint nem sérti a 14. cikket (a megkülönböztetés tilalma) sem a 8. cikkel összefüggésben.

Megállapításuk szerint Magyarország biztosította számára a palliatív ellátást, a meghallgatott szakértői bizonyítékok szerint pedig az ilyen ellátásban rendelkezésre álló lehetőségek általában enyhülést nyújtanak a kérelmező helyzetében lévő betegeknek, és lehetővé tudják tenni a békés elhalálozást. Az EJEB nemrégiben elutasította Karsai Dániel fellebbezését is.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »