Orosz és amerikai együtt – Videó!

Orosz és amerikai együtt – Videó!

A NASA megbízásából végzett tizedik (és kilencedik szolgálatszerű) repülés az ISS-re Floridából, a Cape Canaveral bázis 40-es starthelyéről indult. Innen most először bocsátottak fel embereket szállító űrhajót.

Gorbunov (balra) és Hague (jobbra) a Crew Dragon belsejében, az indulás előtt. A fennmaradó két üres helyet Wilmore és Williams foglalja majd el a februárra tervezett visszaúton. (Kép: SpaceX)

Felbocsátották a SpaceX következő Crew Dragon űrhajóját a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Ezúttal csak egy-egy amerikai és orosz utazik rajta.

Mint emlékezetes, a NASA megbízásából személyzetcserét végrehajtó űrhajó eredetileg a megszokott négyfős személyzettel indult volna útnak. Csakhogy a Boeing cég Starliner űrhajójának első emberes tesztrepülése nem úgy sikerült, ahogy azt remélték. Így annak két utasa, Barry Wilmore és Sunita Williams az ISS-en ragadt, miután a Starlinert – biztonsági aggályok miatt – inkább üresen hozták vissza a Földre. Wilmore-nak és Williamsnek azonban valahogy, valamikor haza kell majd jönnie. Az eszköz nem más, mint a most indított Crew Dragon űrhajó, az időpont pedig jövő február lesz. Ehhez azonban át kellett szervezni mindent és felszabadítani két helyet. Felfelé tehát csak Nick Hague parancsnok (USA) és Alekszandr Gorbunov (Oroszország) indulhatott el.

A NASA megbízásából végzett tizedik (és kilencedik szolgálatszerű) repülés az ISS-re Floridából, a Cape Canaveral bázis 40-es starthelyéről indult. Innen most először bocsátottak fel embereket szállító űrhajót. A Crew Dragonokat vivő Falcon-9 rakéták eddig csak a közeli Kennedy Űrközpont területéről, a 39A starthelyről emelkedtek a magasba (összesen 14-szer). A mostani indítás szeptember 28-án magyar idő szerint 19:17-kor történt. A műveletet késleltette a Helen hurrikán érkezése.

Hírdetés

A NASA kérésére a SpaceX átalakította a használatában levő 40-es startállást, hogy emberes küldetéseket is tudjanak innen indítani. Az űrügynökség aggodalma az volt, hogy ha bármilyen baleset történne az erre a célra eddig kizárólagosan igénybe vett 39A-val, ami miatt az hosszabb időre használhatatlanná válna, akkor gond lenne az ISS amerikai személyzetének menetrendszerű cseréjével.

video

Ha minden jól megy, az űrhajó automatikus üzemmódban csatlakozik a Harmony modul elülső részén levő dokkolóhelyhez. Visz magával ruhákat, ellátmányt és SpaceX űrruhákat is Wilmore és Williams számára. Ők csak minimális képzést kaptak a Crew Dragonban való repülésre, így az előttük levő hónapok során a többieknek kell majd megtanítaniuk őket a legfontosabb dolgokra – miközben el kell végezniük a számukra megszabott kísérleti feladatokat is.

Az előző küldetés, a Crew-8 most még fenn tartózkodó négyfős személyzete (Matthew Dominick, Mike Barratt, Jeanette Epps és Alekszandr Grebjonkin) várhatóan október 7-én indul haza, hogy befejezze saját 217 napos küldetését. Utána az űrállomást heten lakják majd: a most érkező és a Starliner repüléséből ott maradt két-két űrhajós mellett a Szojuz MSZ-26 nemrég feljutott utasai, Alekszej Ovcsinyin, Ivan Vagnyer és Donald Pettit.

Frey Sándor


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »