Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg Londonban környezetvédelmi aktivisták

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg Londonban környezetvédelmi aktivisták

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg Londonban környezetvédelmi aktivisták Mészáros Richárd2024. 09. 27., p – 19:19

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg pénteken Londonban környezetvédelmi aktivisták, alig néhány órával azután, hogy két társukat ugyanilyen bűncselekményért többévi börtönbüntetésre ítélték.

Az incidens a londoni Nemzeti Galériában történt, ahol a fosszilis üzemanyagok használata ellen küzdő Just Stop Oil környezetvédő csoport három tagja konzerv zöldséglevest öntött van Gogh két festményére. 

Az egyik megrongált alkotás a művész Napraforgók című festménye, ugyanaz, amelyre a csoport pénteken elítélt másik két tagja 2022 októberében konzerv paradicsomlevest öntött. 

Az alkotás, amelyet üveglap védett, a két évvel ezelőtti akcióban sértetlen maradt, de kerete megrongálódott, és helyreállítása tízezer fontba került. 

Az egyik elkövetőt, Phoebe Plummert kétévi, társát, Anna Hollandot 20 hónapi letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta pénteken a londoni Southwark kerület koronabírósága. 

Hírdetés

A pénteki újabb festményrongálás gyanúsítottjait – két nőt és egy férfit – a Scotland Yard a helyszínen őrizetbe vette. 

Az elmúlt időszakban a Just Stop Oil több más, felbecsülhetetlen értékű képzőművészeti alkotást és történelmi emléket is megpróbált megrongálni. 

Májusban az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának üvegfalú tárolóját akarta összetörni vésővel és kalapáccsal a szervezet két idős aktivistája a londoni brit nemzeti könyvtárban. A történelmi dokumentum nem sérült meg. 

A csoport két másik tagja tavaly novemberben a londoni Nemzeti Galériában Diego Velázquez Vénusz tükörrel című alkotásának védőüvegét törte be több helyen. 

A szervezet tagjai idén júniusban narancssárga porral szennyezték be az ősi dél-angliai kultikus emlékhely, Stonehenge szikláit. 

Ezt az akciót a Just Stop Oil a nyári napforduló elé időzítette, mivel az évnek ezen az éjszakáján rendszerint több ezren gyűlnek össze Stonehenge szikláinál a Londontól 120 kilométerre délnyugatra, Salisbury városának közelében fekvő fennsíkon, várva a csillagászati nyár első napfelkeltéjét. 

Sokan azok közül, akik évről évre felkeresik a legalább ötezer évesnek gondolt, 20–25 tonnás kőtömbökből épített kultikus emlékművet június 21-ének hajnalán, ezt abban a meggyőződésben teszik, hogy a koncentrikus sziklaköröket ősi építőik a nyári napforduló tiszteletére emelték.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »