Király Zsolt: No Gyimesi, No Party – Avagy Gyimesi nélkül nincs tisztújítás

Király Zsolt: No Gyimesi, No Party – Avagy Gyimesi nélkül nincs tisztújítás

Nyitókép: Facebook, Magyar Szövetség

Szeptember 28-án tisztújító kongresszust tart a Magyar Szövetség párt. A regnáló elnök helyére eddig 4 jelölt jelezte, hogy vállalja a megmérettetést: Becse Norbert, Cziprusz Zoltán, Gubík László és Pandy Peter. További jelöléssel bíró felvidéki magyar politikusok között tudhatjuk Gyimesi Györgyöt is, ő azonban nem erősítette meg, hogy indulna a posztért.

A tisztújítás tényét a parlamenti választásokat követően a jelenlegi pártvezetés tűzte ki, annak pontos dátumával együtt. Ezek után a párt mély hallgatása következett. A június elejei EP választások óta nem történt semmilyen olyan közéleti, politikai történés, amely áttörte volna Forró Krisztián ingerküszöbét, és megnyilatkozott volna a párt nevében. Tekintettel a parlamenti nyári szünetre – a parlamenti képviselőkkel együttérző szolidaritást vállalva (irónia) sajtótájékoztatót sem hívtak össze semmilyen témában. Ha az ukránok nem zárták volna el a csapot, még most is Berényi beszavazására biztat a vezér.

Majd a nyitrai alispán, Csenger Tibor váratlanul bejelentette, hogy Gubík Lászlót jelölik a párt elnöki posztjára a lévai járásból. Régi teadélutánok izgalmát idézve erre mondják, hogy izzott a levegő a Via Novában. Gubík a nagy visszatérést szerette volna éreztetni ezzel.

Gubík állítólag visszatért, de azt se vettük észre, hogy elment

A visszatérés hangulata úgy tűnik elmarad, ugyanis a felvidéki magyar közösség nem vette észre, hogy Gubík eltűnt, de azt sem, hogy színre lépett. Két ember ennek azonban egészen biztosan nem örülhetett: Forró Krisztián és Cziprusz Zoltán.  Forró ugyanis az utódját kereste, Gubík pedig ugyanabból az ideológiai táborból lesz képes megszólítani küldötteket a pártolására.

Király Zsolt: Az alkalmatlan felvidéki „politikus” távozásának tanulságai

Cziprusz ezzel szemben a Gubík vezette Via Nova megosztottságának a jelképe. A felvidéki magyar politikusok ugyanis többet képezték magukat fesztiválszervezésben, mint politológiában. Ennek mestere Orosz Örs értékmentő, kinek köreiből a legmagasabb az 1 négyzetméterre eső azon énekesnők száma, akik politikusként is elindíthatók. Cziprusz is ráérzett arra, hogy Gömörbe is kell egy kis fesztivál – és politika helyett inkább bonyolódott fesztiválszervezésbe. Olyat is sikerült összehoznia, ahol közéleti beszélgetés is folyt. Ez ugyan nem a beszélgetésről maradhatott meg élénken emlékezetünkben, hanem az exkluzivitást jelentő újításukról: a műsorvezető mikrofonnal a kezében intézte telefonjait, míg alanya válaszolt a kérdésre.

Via Nova és Via Novább

Majd, mikor a Via Nova góréja elhatározta magát hogy elindul, Cziprusz nem akart kimaradni a jóból, és elindult sajátjaival szemben is. Állítólag kiszámolta, és hisz magában. Ebből nem volt hiány sosem. Cziprusz akkor is hitt magában, amikor a parlamenti választásokkor a negyedik helyen indult a választási listán. Ez nem kis meglepetést jelentett, hiszen a negyedik hely az első lehetséges szabadon kiosztható hely volt a kvóta alapon elfoglalt első három után.

Cziprusz hite ellenére sokaknak emelkedett meg a szemöldökük, hogy ő aztán hogyan került oda. Rossz nyelvek szerint szeretett volna brilliánsan érvelni, de az ökle megelőzte az eszét. Nem-nem! Nem ütött, csak az asztalra, s azt is biztosan csak jelképesen. Hozta a papírformát: volt matricás autó, röplapok, fesztiválok, falunapok, reklámtárgyak, ami csak illik, és persze volt Via Nova-s támogatás.

Király Zsolt: A Magyar Szövetség szeptemberi tisztújításának súlyos buktatói

Akkor foglaljuk csak össze: amit a Magyar Szövetség pártjánál kibekkelt, és amiben a saját Via Novásai megtámogatták, most azok ellen fordul, hogy egyszerre vágja szét a Via Novát, és a pártot, ahol eredetileg elnökölni szeretne. Ehhez, ha gyorsan gondolkodik az ember, akkor is csak annyit tud kérdezni: Zolika, ehhez sokat kellett fizetni? A tisztújítás legnagyobb vesztese a Via Nova lehet (ha még létezik egyáltalán). Cziprusz Zoltán pedig vagy nagyon magabiztos, vagy nagyon bátor, mert ha meggyőződéseit csak egója táplálja, akkor ez könnyen okozhatja politikai karrierjének vesztét is.

Becsét hozta Forró, de a Pandyt ki hozta?

Hírdetés

Becse Norbert, a komáromi járási szervezet elnöke nem titkoltan Forró Krisztián támogatásával indul. Hogy ez most hoz Becsének vagy sem, azt 28-án megtudhatjuk. Ugyanis a Forró miatt elszenvedett sérelmeket könnyen ruházhatják át Becse számlájára. Ugyanakkor, ha van még muníció Forró tarsolyában, az ugyanúgy átszállhat Becsére.

Király Zsolt: Tisztújítás előtt a Magyar Szövetség. De ki törődik itt a választók érdekeivel?

Hogy Becse a „forró” károkat enyhíteni tudja-e, azon múlik, rá tud-e mutatni különbözőségekre a saját és eddigi pártvezetési elképzelésekben. Becsét időközben álneves fórumon próbálták kompromittálni, ami ellen rendőrségi feljelentést is tett. Arra próbáltak rámutatni, hogy megválasztása esetén (tehát reálisan számolnak ezzel!) milyen visszatetsző lesz a szlovák sajtóban azzal szerepelni, hogy kivel hozhatják őt hírbe.

Világi Oszkár rajongója 

A másik oldalon azonban ennél jóval magasabb labda van, ami a szlovák sajtónak sokkal érdekesebb lehet: Gubík László esetében a Magyar Szövetségnek magyarországi állampolgárságú elnöke lehet. Ezt fűszerezi, hogy korábban Fidesz listán indult, jelenleg több olyan nonprofit szervezetet üzemeltet Szlovákiában, amely magyarországi közpénzből (is) finanszírozott.

Na, és a listát zárja Pandy Peter, akinek eddigi legnagyobb érdeme a Magyar Szövetség történetében, hogy a távozó hidasok esetében ő volt az egyik, aki véletlenül(?) maradt, így a parlamenti listán rögtön a második helyen jelent meg a kvótakormányzásnak köszönhetően.

Király Zsolt: Felvidéki paradox – Eljutottunk oda, hogy szinte mindegy, ki lesz a Magyar Szövetség új elnöke

A hírekbe több fronton is bekerült: gyermekeit szlovák iskolába járatja – hogy tetszik majd neki a „magyar gyermeket magyar iskolába” kampány, Világi Oszkárt példaképének tartja – vitt neki plüss figurát is. És legutóbb kiderült, hogy Dunaszerdahely városi szervezete őt jelölte elnöknek. Ezt mondjuk nem Pandynak kell megmagyaráznia, hanem ezzel a magyarázattal a dunaszerdahelyiek tartoznak.

Hájos Zoltánnak és Karaffa Attilának van mit megválaszolnia

A kérdés ugyanis így szól: nincs a dunaszerdahelyi járásban senki alkalmas, akit jelölni lehetne, így egészen Királyhelmecről kell importálniuk jelöltet – mégpedig olyat, aki Dunaszerdahelyen leginkább a DAC mérkőzések VIP-jében láttak? Válaszra felkészülhet Hájos Zoltán, de ha Karaffa Attila szeretné menteni a menthetőt, nem vagyunk válogatósak.

Pandy Peter mentségére legyen mondva, hozza a kötelezőt: láttatja magát, amiben nem jártas, abban tanácsot kér. Nem, nem rá gondolunk! Erdélyi Claudiát mutatta be minap a közösségi média felületén, mint az MTVA kötelékében dolgozó műsorvezetőt, akinek kommunikációs jártasságára számíthat. Ez finoman fogalmazva egy formabontó igyekezet: a közszolgálatiság nem éppen összeegyeztethető egy másik ország politikai pártjának elnökválasztási versengésében arccal megjelenni.  De legyünk elnézőek!

Az urak a mérkőzésre készülve több interjúban ütköztették véleményüket. Elmaradhatatlan kérdés volt Gyimesi Györgyhöz való viszonyulásuk. Ez egyrészt Gyimesi pozicionálásra mutat rá, hogy tényezőként jelenik meg a szlovákiai magyar politikai palettán. A legtranszparensebbnek Vrabec Mária kérdése volt, amikor a Vasárnap hasábjain megkérdezte a négy jelöltet, hogy el tudják-e képzelni az együttműködést Gyimesivel.

Gyimesiről szól a sorok között minden

Cziprusz Zoltán kiemelte, hogy Gyimesi kapta a második legtöbb szavazatot, ezért örülne, ha ő is ebben a pártban folytatná. Pandy Peter mindenkivel együtt szeretne működni, aki segíteni tud céljaik elérésében, és betartja a szabályaikat. A szabályaikról bővebben nem beszélt. Becse Norbert Gyimesit felkészült politikusnak tartja, aki inkább hozott, mint vitt. Ő fogalmazott a legalázatosabban Gyimesi teljesítményét elismerve:

„Gyimesi úrral már többször beszéltem, pontos választ még nem kaptam tőle, hogy milyen pozíciót lát reálisan magának a párton belül. Ha elnökké választanának, szívesen látnám őt az elnökségben.”

Gubík László szintén elismerte, hogy Gyimesi Györgynek számos politikai erénye van, melyekkel kimagaslik a hazai mezőnyből. Ugyanakkor felrótta, hogy a csapatmunka és az integrálódási hajlam nem tartozik közéjük. Majd így folytatta:

„Ha ezen képes változtatni a közösség szolgálata érdekében, úgy rajtam nem fog múlni.”

Mondhatnánk, végre valamiben megegyeznek! Gyimesivel mindenki szívesen dolgozna. A két semleges formális válasz után szembetűnő Becse és Gubík válasza. Míg Becse alázattal elismerte a Gyimesi jelenséget (Kommunikációjának nézettsége verseng a szlovák miniszterelnök nézettségi mutatóival.), Gubík csapatmunka és integrálódási hajlamot kérdőjelez meg Gyimesinél, miközben pont a sajátjai közül indul vele szemben Cziprusz.

Egy szó mint száz, Gyimesi csak olyannyira megosztó, hogy a regnáló elnökön kívül úgy tűnik mindenki tudna vele dolgozni.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »