Saját nevelésű fiatalokra építenek a komáromi röplabdaklubban

Saját nevelésű fiatalokra építenek a komáromi röplabdaklubban

Saját nevelésű fiatalokra építenek a komáromi röplabdaklubban Orosky Tamás2024. 09. 27., p – 17:35

Egy nagyon sikeres 2023/24-es évad után újabb sikerekre vágynak a komáromi röplabdázók, és nem kevésbé a népes és lelkes szurkolóik is a Duna bal partján. A nyári szünet utáni napokban a klub főmenedzserével, Mihalička Róberttel beszélgettünk terveikről és az extraligás csapataik esélyeiről.

Menedzser úr, köszöntöm önt új pozíciójában, mondhatni a komáromi röplabdázás aranykorában. Milyen a közérzete a rajthoz közeledve?

Azon vagyunk, hogy a mostani szezon is a lehető legjobban alakuljon a számunkra. Nagy várakozás előzi meg a rajtot, mivel a férfiaknál jelentős változások, fiatalítás történt a játékoskeretben, a nők pedig a klubtörténet során először az extraligában szerepelnek. Vár ránk a Challenge Cup, a 15 utánpótláscsapattal való foglalkozás, úgyhogy lesz dolgunk bőven. Szombaton Pezinokban a nők első meccsével beindul a gépezet, május végéig nem lesz megállás.

Hogyan készültek élvonalbeli csapataik az új idényre?

A férfiak a felkészülés során három tornán vettek részt. A hazai Belatti-kupán a VKP, a Pénzügyőr és az Amstetten konkurenciájában a 3. helyen végeztek. Ostravában a hazai gárda, a Zlín és a Ried is legyőzte a csapatot, Székesfehérváron viszont úgy lettek másodikok, hogy megverték a házigazda MÁV Előre és a romániai Baia Mare csapatát is, csak a végső győztes Graztól kaptak ki.

Ami a nőket illeti, egy héttel korábban kezdték a felkészülést, mivel a női extraliga korábban, már most szombaton kezdődik. Ők is három tornán vettek részt: Nagyszombatban kiegyenlített meccset játszottak a vendéglátókkal és a vágújhelyiekkel is, de a győzelem csak az eperjesiek ellen jött össze. Aztán Komáromban rendeztük meg a Coviani Cupot, amelyen sok tapasztalatot szereztünk a Veszprém, a Tatabánya és a nagyszombatiak elleni meccseken. A bajnoki főpróba a nyitrai viadal volt, amelyen a Frýdek-Místek, a Přerov és balatonfüredi Szent Benedek Akadémia gárdái is részt vettek. Nem sikerült meccset nyernünk, de a szakvezetés elégedett volt, mert sok pozitív elemet láttak viszont a játékunkban.

A férfiaknál jelentősen növelték a hazai nevelésű játékosok számát a csapatban, amit a szurkolótábor nagyon várt, de érkeztek erősítések kintről is. Elégedett a játékoskerettel?

Egész nyáron azon dolgoztunk, hogy tehetséges fiataljaink úgy vállhassanak az A csapat tagjaivá, hogy közben versenyképes gárdát alakítunk ki. Mivel mindig is nagy hangsúlyt fektettünk az utánpótlás-nevelésre, nagy boldogsággal tölt el, hogy a 2024/2025-ös idényben a 16 röplabdázónkból 10 komáromi nevelésű. Ez egyedülálló mutató Szlovákiában! A mindennapi szorgos munka eredménye, azé, hogy az extraligás röplabdázókon kívül a klubnak 188 regisztrált sportolója van különféle korosztályokban, akik előtt ott lebeg a cél, hogy egyszer a felnőttcsapat tagjaiként éljék át a győzelmeket. De megemlíthetem a nőket is, akiknél a 16-os keret 12 játékosa komáromi, ami egészen hihetetlen szám és jelzi, büszkék lehetünk az egyesületünkben zajló szakmai munkára.

Az igazolásokról mit lehet elmondani?

A férfiaknál két olyan röplabdázó érkezett a csapatba, aki fontos szerepet kaphat megfiatalított keretünkben. Tomáš Halanda hét éve már játszott Komáromban, jól ismerjük. Most a holland élvonalból tért vissza hozzánk. Leigazoltuk Lukáš Smolejt is, akit az egyik legnagyobb hazai tehetségnek tartanak. Tavaly a zágrábiakkal a horvát bajnokságot és kupát is megnyerte. Őket egészítik ki saját nevelésű játékosaink, Liška György Ádám, Liška Ákos Bence, Samuel Šuňal, Lehotka Tamás, Habán Máté és Pfeiferlik Lajos került be most nyáron a felnőttcsapatba. Reményeink szerint a keret alkalmas arra, hogy méltóképpen képviselje a klubot és az egész régiót külföldön is.

Hírdetés

Érdekes

Diana Cziborová, Simone Csíková, Veronika Garayová, Igrényi Réka, Nikoleta Juhászová, Miroslava Kijaková, Diana Kočišová, Dominika Krajčíová, Viktória Lengyelová, Nagy Réka, Frederika Pažická, Silvia Schvábová, Szabó Emma, Kristína Úradníčková, Petra Urbanová, Simona Valachová

Edző: Peter Kašper, Richard Vlkolinský

A 10 csapatos női Niké Extraliga februárig tartó alapszakaszában 18 mérkőzés vár a csapatokra.

A komáromi női csapat

Hazai viszonylatban mi a helyzet, hogyan ítéli meg az ellenfeleket, s hogyan látja a címvédő esélyeit az új idényben, amikor 7 csapatos lesz az extraliga?

Eddig sem úgy vágtunk neki egyetlen idénynek sem, hogy mindenképp bajnokok szeretnénk lenni. Természetesen kitűzünk magunk elé bizonyos célokat, de a legfontosabb, hogy minél több hazai játékosunk jusson szerephez, így ebből a szempontból mérföldkőhöz érkezünk idén. Komoly elvárásokkal néznek szembe a fiúk, mert az utóbbi négy évben háromszor lettünk bajnokok, az ellenfelek minket akarnak legyőzni. A legnagyobb esélyes megint a pozsonyi VKP lesz, de nagyon jó keretet rakott össze a Myjava és már szokásosan az eperjesiek is. A nyitraiaktól nagy ugrást várunk, a Svidníkről és a besztercebányaiakról kevesebbet tudunk. A célunk a fiatalok csapatba építése mellett az, hogy látványos röplabdával örvendeztessük meg a szurkolókat. Meccsről meccs-re szeretnénk egyre jobb teljesítményt nyújtani, hogy egyre többen biztassanak minket a lelátóról.

Mivel lennének elégedettek ezen a téren?

Tisztában vagyunk vele, hogy az eredményeken túl az ellenfelektől is függ, hányan jönnek el a csarnokba. Az extraligában sajnos csak 6-7 csapat játszik stabilan, ezért a nézők is válogatnak az alapján, számukra melyik csapat vonzó. Az elődöntőktől kezdve telt ház szokott minket buzdítani, ezért is jelentkeztünk ismét a Challenge Cupba, hogy már a szezon elején is meglegyen az a pozitív élmény mind a játékosok, mind a nézők számára, ami utóbbiakat újra és újra a lelátóra vonzza. Különleges idény elé nézünk, bízunk benne, hogy az emberek értékelni fogják, hogy 10 saját nevelésű játékosunk van a keretben, és a rokonok, osztálytársak, barátok és ismerősök eljönnek őket megnézni és buzdítani. Ha olyan valaki van a pályán, akit magunk is személyesen ismerünk, az eredménytől függetlenül büszkeséggel tölt el, hiszen a városért és a klubért küzd.

Szakmai téren voltak változások a férficsapatnál?

A férfiaknál a tapasztalt František Ogurčák az A csapat edzőjeként fejezte be az elmúlt idényt, bajnoki címet szerezve, ezért nem is volt kérdés, hogy a következő szezonra is bizalmat kap, asszisztensével, Michal Kotuličcsal együtt. Utóbbi statisztikusként az egyik legjobb röplabdás szakember az egész országban. A szakmai stáb új, modern elemekkel bővítette az edzési folyamatot, amelyekkel a játékosok is elégedettek. Intenzívebbek a gyakorlások, az edzők pedig gyakran változtatnak az edzések gyakoriságán és tempóján is. Kíváncsian várjuk, miként tükröződik majd mindez a teljesítményünkön.

Milyen eredményekkel lenne elégedett a bajnokság végén?

Ahogy már említettem, a filozófiánk egyértelmű: közönségvonzó röplabdával szórakoztatni a nézőket, minél több fiatal szerepeltetése mellett. Azt szeretnénk, ha a játékosaink is élveznék a meccseket, mert az ő érzelmeik a szurkolókra is kihatnak. És ha ők egymásra találnak, akkor nyert ügyünk van. Minden mérkőzésre úgy fogunk kiállni, hogy nyerni akarunk. Bízunk benne, hogy a keretünk lehetővé teszi, hogy érmekért küzdjünk, de az csak a szezon során válik el, az álmaink mennyire vannak összhangban a valósággal. Nagyon várjuk már a rajtot, és hogy újra üdvözölhessük a drukkereket a sportcsarnokban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »