A rimaszombati Gömör–Kishonti Vásár 2024-ben képeken

A rimaszombati Gömör–Kishonti Vásár 2024-ben képeken

Rimaszombat Fő terén szeptember 27-én, pénteken gyümölcs- és zöldségkiállítással kezdetét vette a Gömör–Kishonti Vásár. Az ünnepélyes megnyitót a nagyszínpadon Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere és Halász Attila alpolgármester, valamint Szántó István elöljáró tartották.

Halász Attila elmondta, Rimaszombat gazdag hagyományokkal rendelkezik, már a 12. század előtt piacközpont volt. Felidézte, a vásárokat szombatonként rendezték meg, nevét is erről kapta a Rima folyó mellett. Mint mondta, a város 1334-ben különleges városi jogokat kapott, s ekkortól kezdték el ezen a téren tartani az éves vásárokat is. A 17. században már 6 további vásár volt a különböző ünnepekhez kapcsolódva. 1983-ban éledt újjá a vásártartás hagyománya, s azóta minden évben szeretettel várják ide az árusokat.

Hírdetés

A kísérőprogram a továbbiakban a legszebb balkonok és előkertek versenyének ünnepélyes eredményhirdetésével és a díjak átadásával folytatódott a városházán. Majd koncertet adott a Južný wietor zenekar, Páko Marika zeneműhelye. Fellépett a Čisté duše táncsoport, a Bluetrend zenekar. Bemutatkoztak a Relax Szabadidőközpontba járó ifjú táncosok. A folytatásban a színpad a Lieščina folklórcsoporté, a magyarországi Fresh zenekaré, a Basawell népzenekaré és az Elán Tribute zenekaré. A vásár szombaton is tart, a színpadon pedig a Bublinka zenés gyermekprojekt, illetve a TORS Tánczenekar szórakoztatja a közönséget.

Pósa Homoly Erzsó felvételei a vásárosokról

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »