Ajnácskő szintet lépett a turizmus és idegenforgalom fejlesztése terén, amivel a térség egyik központjává válhat

Ajnácskő szintet lépett a turizmus és idegenforgalom fejlesztése terén, amivel a térség egyik központjává válhat

Besztercebánya megye képviselőtestülete csütörtöki ülésén egyhangúlag jóváhagyta az ajnácskői Ebeczky kúria adásvételi szerződését. A dokumentum szerint a megye megvásárolja a Kassán élő tulajdonosoktól a kúriát, a régió legdélibb része turizmusának és idegenforgalmának fejlesztése céljából.

MUDr. Juhász Péter, a megyei közgyűlés alelnöke a Körkép.sk-nak elmondta, hogy nem volt egyszerű feladat a jóváhagyás elérése. A beruházás az INTERREG-határon átnyúló program keretén belül fog megvalósulni. Sokan pályáztak a visszanemtérítendő összegre, de végül sikerült meggyőzni a kollégákat az ügy fontosságáról.

„El kell mondanom, hogy ebben közrejátszott a súlyunk is a közgyűlésben. Nyugtalanít kicsit, hogy menet közben a Műemlékvédelmi Hivatal műemlékké nyilvánította az épületet, ami jelentősen nehezíti a beruházás előkészítését.”

Az alelnök hozzátette, hogy egyébként nem lát problémát a beruházás előkészitésének folytatásában, a megyei hivatal teszi a dolgát.

Megkérdeztük Poprocký Ivant, Ajnácskő polgármesterét is, aki elmondta, nagyon örül, hogy az ügyben felkerült az i-re a pont. A megye egy évvel ezelőtt hagyta jóvá a vásárlásról szóló előszerződést, miszerint szándéka egy látogató-központ kiépítése a turizmus fellendítése céljából. Mára teljesítette az előszerződésben vállalt kötelezettségeit a beruházás előkészítése terén. Készen van a vizualizáció, elkészültek a különböző felmérések, jöhet a kivitelező kiválasztása.

Hírdetés

  „A látogató-központ tulajdonképen a Novohrad-Nógrád Geopark elképzelését és céljait szolgálja. A nemzetközi partnerségben működő, UNESCO által is támogatott szervezet a turizmust és az idegenforgalmat öleli fel a térségben és hivatott annak fejlesztésére. Ajnácskő a sok értékkel rendelkező Cseres-hegység Természetvédelmi Terület (CHKO Cerová vrchovina) természetes középpontjában fekszik, így Fülek és Sátoros mellett a harmadik stabil pontja lesz a Geopark tevékenységének”

– hangsúlyozta a polgármester, majd így folytatta:

„A Geopark egy jól működő nemzetközi partnerség része, így a beruházás (kb. 2,5 mil. euró) a határon átnyúló INTERREG fejlesztési program segítségével jön létre. Ide a kérvényt az év végéig kell benyújtani. Nagyon örülök, hogy a szándékkal azonosult a megye és vállalta az adásvételt és a beruházás előkészítését. Csak megköszönni tudom az aktív hozzáállást a megye vezetésének és képviselőinknek, de a Geopark vezetőinek is, főleg Agócs Attilának, Fülek polgármesterének.”

Poprocký Ivantól megtudtuk, hogy a látogató-központ információval fog szolgálni a turisták számára a térségben található tusztikai értékekről, teret ad az itt fellelhető archeológiai, paleontológiai és egyéb érdekességek megtekinthetőségének. Ilyenek például az itt talált csontok, csontvázak, zafír, stb., amelyek ma különböző helyeken vannak elraktározva, többek között Budapesten, Bécsben, Füleken, Rimaszombatban.

„A községben érdeklődéssel várják a beruházást, a lakosság a turizmus fellendülését várja tőle. Érdeklődnek a vállalkozók is, akik a turizmus bővülésével járó, szükséges infrastruktúra kiépítésébe szeretnének beruházni. A megye mai döntése ezeknek a szándékoknak már reális kontúrokat ad”

– mondja portálunknak a polgármester.

A Rimaszombati járás déli részén így komoly fejlesztés érkezhet Ajnácskőbe a térség idegenforgalmi lehetőségeinek bővítése érdekében. Almágy, Egyházasbást és Ajnácskó erős hármast képvisel az idegenforgalom területén, melynek pozitív hatása az egész térség javára válik.

Mede Géza


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »