Kovács Tímea: hiszem, hogy hasznosítani tudom projektmenedzseri tapasztalataimat

Kovács Tímea: hiszem, hogy hasznosítani tudom projektmenedzseri tapasztalataimat

A Füleki Városi Hivatalnak szeptembertől új elöljárója van. A hivatal vezetését Kovács Tímea, a tapasztalt projektmenedzser vette át, aki évek óta együttműködik a várossal. A tapasztalatairól, jövőbeli elképzeléseiről és terveiről beszélgettünk.

Miután a fővárosban befejezte egyetemi tanulmányait, csatlakozott az újonnan megalakuló Losonci Regionális Fejlesztési Ügynökséghez. Miből állt a munkája?

Három szektor – az önkormányzat, a nonprofit szektor és a vállalkozói szektor – együttműködésére helyeztük a hangsúlyt. Munkanélküliek oktatását végeztük, szolgáltatásokat nyújtottunk az önkormányzatoknak és vállalkozóknak külső források megszerzése érdekében – akár belföldi, akár külföldi EU-forrásokból, amelyek akkor még csak indulóban voltak. Fokozatosan megtanultuk, hogyan lehet sikeresen pályázni, és hogyan
tervezzünk átgondoltan és hatékonyan erőforrásokat ügyfeleink számára. Bővítettük tudásunkat, és a minisztérium meghosszabbított keze voltunk. Nemcsak a megvalósításban, hanem a projektek utólagos monitoringjában és ellenőrzésében is részt vettünk.

Már sok éve a projektmenedzsment területén dolgozik. Fülek arról ismert, hogy az elmúlt években számos projektet nyújtott be támogatások megszerzésére. Ez volt az a terület, amely elősegítette a szorosabb együttműködés kialakítását a várossal?

Az együttműködésünk akkor kezdődött, amikor még a fejlesztési ügynökségnél dolgoztam. Az akkori eredményeket ma már teljes mértékben használjuk, azóta ezek a város mindennapi életének részévé váltak, legyen szó a Nefelejcs létrehozásához szükséges komplett infrastruktúra kiépítéséről, az inkubátorház helyreállításáról, vagy a vár felújítását célzó egyéb tevékenységekről. Együttműködésünk az elmúlt években fellendült, elsősorban a Hatékony közigazgatás projektnek köszönhetően. Itt alakult ki az alkalmazotti munkaviszonyom is, amikor a projektet és két új iroda vezetését irányítottam Füleken és Losonctamásiban.

Emellett azonban más, elsősorban a határon átnyúló együttműködésre fókuszáló projektekben is részt vett.

Igen, ezek Interreg projektek voltak köztünk és magyar partnereink között. A foglalkoztatási cselekvési terv talán legszembetűnőbb eredménye az új gyártócsarnok és infrastruktúra felépítése az ipari övezetben.

Ön eddig sikeres karriert futott be a magánszektorban. Miért döntött úgy, hogy elfogadja a hivatalvezetői posztot? A közszféra nem annyira rugalmas, és talán nincs is olyan jól megfizetve…

Ha az ember hosszú ideig ugyanazon a területen dolgozik, tevékenysége automatikussá és rutinszerűvé válik. Nem szeretek stagnálni, szeretnék új dolgokat tanulni, új kihívásokat elfogadni, amelyek előbbre visznek. Az említett Hatékony közigazgatás projektnek köszönhetően közelebbről megismerkedtem az önkormányzatok különböző kompetenciáinak és finanszírozásának kérdésével. Az ajánlat elfogadása nagy személyes kihívás volt
számomra, a hivatal sokféle kompetenciával és felelősséggel rendelkezik, amelyek összehasonlíthatatlanok a vállalkozói szektorral. Itt egy nagy csapat munkáját irányíthatom, ezért azt nagy tisztelettel vállaltam el.

Hírdetés

Miben látja az új pozíció legnagyobb kihívását?

Az emberekkel való munka általában az egyik legigényesebb feladat. Azt szeretném elérni, hogy megtanuljunk úgy kommunikálni egymással, hogy az iroda megfelelően haladhasson. Hogy mindenki jól érezze magát a munkahelyén, motivált legyen, és olyannyira becsülje a munkáját, hogy büszke legyen arra, hogy a városnak dolgozik.

Jogi végzettséggel, regionális fejlesztési és projektmenedzsmentben szerzett tapasztalattal rendelkezik. Mit gondol, milyen előnyökkel járhatnak ezek az új szerepkörében?

Úgy gondolom, hogy itt a menedzseri tapasztalataimat kamatoztathatom a hivatal hatékonyabbá tételében. Hogy elérjük a legoptimálisabb működést, hiszen a kollégák sokszor erőn felül is teljesítenek. Manapság már egy hivatal nem működhet úgy, hogy „van rá 30 napunk”. Gyors időket élünk, ami a hivatalnokoktól is menedzseri hozzáállást követel annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban és legjobban tudják kiértékelni az adott helyzetet és megtalálni a legjobb megoldást. Ugyanakkor azon vagyunk, hogy megtanuljunk hatékonyan kommunikálni nemcsak az osztályon belül, hanem az osztályok között is, úgy, hogy egy
csapatként tudjunk dolgozni. Egyikünk sem polihisztor, hogy mindenhez értsen. Azért vagyunk ennyien, hogy tudjunk egymáshoz fordulni, közösen megoldani a helyzeteket. Remélem, hogy ezekre pozitív hatással tudok lenni.

Mik voltak az első céljai a hivatalban?

Főleg a hatékonyság növelése és a kommunikáció, amit az előzőekben is felvázoltam. A közel négy év alatt, amióta itt dolgozom, elég jól megismertem a kollégáimat. Úgy gondolom, hogy itt nemcsak a közszférából, hanem az üzleti vagy nonprofit szférából is gazdag tapasztalattal rendelkező szakemberek dolgoznak, akiknek a való életről is van tapasztalatuk. Fokozatosan kialakítunk egy olyan rendszert, amelyben jobban tudunk kommunikálni, közösen oldjuk a megoldandó helyzeteket, a problémákat egymás között, a hivatalon belül. Emellett kihívásokkal teli idők várnak ránk, a folyamatos jogszabályváltozásokat és a korábbi kormányok döntéseit a közeljövőben már a saját bőrünkön érezhetjük. Nem minden kormánydöntést éreznek meg azonnal az önkormányzatok, néha csupán egy-két év múlva. Amikor a város nehéz helyzetbe kerül, meg kell találnia a módját, hogyan optimalizálja a szakmai kapacitásait és költségeit, hogy a lakosság és az ügyfeleink mindig elégedettek legyenek. Ez egy igazi kihívás lesz.

Továbbra is fog pályázatokkal foglalkozni?

Igen, továbbra is szorosan együttműködöm a stratégiai és városfejlesztési osztállyal, ahol eddig dolgoztam. A város folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy minél több lehetséges támogatást és külső forrást megszerezzen. Bízom benne, hogy ezen a téren továbbra is a hasznukra leszek.

Mgr. Kovács Tímea 48 éves, füleki származású, két gyermek édesanyja. Közel 23 éve él családjával a közeli Persén. Az alap- és középiskolát is Füleken végezte. Jogot tanult a pozsonyi Comenius Egyetemen. Tanulmányai elvégzése után két évig az érdekképviselet és az üzleti élet területén dolgozott. Miután visszatért Losoncra, bekapcsolódott az Építésügyi és Területfejlesztési Minisztérium alá tartozó regionális fejlesztési ügynökségek
hálózatának létrehozásába. 2001-től a mai napig a területfejlesztés és projektmenedzsment területén dolgozik. 2006 és 2011 között fejlesztési ügynökség igazgatója volt. 2011-től sikeresen vezeti saját vállalkozását a projektmenedzsment, az alapokból származó források megszerzése, stratégiai dokumentumok kidolgozása, adminisztratív és marketingszolgáltatások nyújtása terén az önkormányzatok, harmadik szektor, vállalkozók és
magánszemélyek számára is.

(A Füleki Városi Hivatal sajtóközleménye)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »