Peter Pellegrini népviseleteket bemutató fotókiállítást nyitott meg az USA-ban

Peter Pellegrini népviseleteket bemutató fotókiállítást nyitott meg az USA-ban

Peter Pellegrini államfő csütörtökön felkereste az amerikai Iowa államban Cedar Rapids városát, ahol a Cseh és Szlovák Nemzeti Múzeumban találkozott a helyi szlovák és cseh közösség tagjaival. Az államfő megtekintette Štefan Furdek katolikus pap és nemzetébresztő, az Amerikai Szlovák Liga első elnökének könyvtárát és megnyitotta Martin Machaj fényképész népviseleteket bemutató kiállítását – tájékoztatott a TASR kiküldött tudósítója.

Az árvanádasdi születésű Štefan Furdek az amerikai szlovákság egyik legjelentősebb vezetője volt a 19. és a 20. század fordulóján, egykori könyvtára a szlovák könyvek, újságok és dokumentumok legnagyobb észak-amerikai gyűjteménye, és része a Matúš Jankola pap által, X. Piusz pápa engedélyével 1909-ben Amerikában létrehozott Szent Cirill és Metód Kongregáció könyvtárának.

„Egy igazi különlegesség és közös szlovák–amerikai nemzeti kincs” – jelentette ki beszédében a könyvtárról Pellegrini, és kiemelte kultúrdiplomáciai jelentőségét. Az államfő egy nagyócsai férfi népviseletet ajándékozott az intézetnek, amely a 69. a gyűjteményében.

Hírdetés

A fényképkiállítás azokat a népviseletek mutatja be, amelyben a szlovák kivándorlók nagy része a 19. és a 20. század fordulóján megérkezett Amerikába.

Pénteken Peter Pellegrini és Petr Pavel cseh államfő Cedar Rapidsban közösen leleplezi a város felújított toronyóráját, amely a prágai Orloj mintájára készült.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »