95 éve nyomtalanul eltűnt, most rábukkantak a hajóra

95 éve nyomtalanul eltűnt, most rábukkantak a hajóra

Csaknem száz évvel azután, hogy fedélzetén 56 főnyi legénységgel nyomtalanul eltűnt, San Francisco partjainál megtaláltak egy amerikai vontatóhajót. Az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) és az amerikai haditengerészet szerdai közlése szerint a USS Conestoga nevű hajóra csaknem hatvan méteres mélységben, a Farallon-szigetek közelében bukkantak. Ezzel megoldódott az amerikai haditengerészet egyik legnagyobb hajózási rejtélye – olvasható a közleményben.

A hajó 1921. március 25-én indult útnak a San Francisco-öbölből Hawaii felé. A haditengerészet hetekkel később kezdte el keresni, amikor a hajó nem érkezett meg terv szerint céljához. Akkor a roncsnak semmi nyomát nem látták, pedig több százezer négyzetkilométernyi területet átvizsgáltak: ez volt kora legnagyobb légi és tengeri kutatása.

A NOAA munkatársai 2009-ben roncsdarabokat vettek észre a Farallon-szigetek közelében. A vizsgálatok mostanra kiderítették, hogy valóban a USS Conestoga maradványairól van szó. A tudósok szerint a hajó valószínűleg viharba keveredett és egy öbölben keresett menedéket. A búvármerülések során készített videofelvételeken jól látszik a tengerfenéken a szinte teljesen épen maradt hajóroncs, amelyet benőttek a tengeri rózsák. Emberi maradványok nyomait nem látták.

Az ötvenméteres acélhajót, amely kora egyik legnagyobb tengerjáró vontatóhajója volt, 1903-ban bocsátották először vízre. Eredetileg azért épült, hogy szénuszályokat vontasson a Philadelphia and Reading vasúti társaság számára. 1917 szeptemberében, amikor az Egyesült Államok bekapcsolódott az első világháborúba, a Conestoga az amerikai haditengerészethez került. A NOAA több éven át tartó projektje keretében feltérképezi a San Francisco vizeiben heverő mintegy 300 hajóroncsot.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »