93 százalékos támogatottságot szerzett Vona Gábor a Jobbikon belül

93 százalékos támogatottságot szerzett Vona Gábor a Jobbikon belül

A hétvégén tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A párt szabályzatai alapján a jobbikos alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken azokat a személyeket, akiket a Jobbik elnöki és alelnöki tisztségében szeretnének látni. A pártelnökkel kapcsolatos lejárató hadjárat nem ringatta meg a párt tagságát – megmutatjuk, hogy a Jobbik szervezetei kit jelöltek elnöknek, alelnöknek és milyen arányban.

A jelöltállítás folyamata megmozgatta a párt szervezeteit, magas aktivitás mellett 700 küldöttet regisztráltak a kongresszusra – olvasható Szabó Gábor pártigazgató közleményében. Hivatalos elnökjelölt az lehet, aki a beérkezett jelölések legalább 20 százaléka elnöknek jelöl, míg alelnökjelöltként az indulhat, aki legalább 10 százalékos jelölési arányt szerez meg a jelölési folyamatban részt vett szervezetek segítségével. A nemzeti párt bármely tagja adhatott le szándéknyilatkozatot s indulhatott el akár az elnöki, akár az alelnöki megbízatásért.

A jelölések összesítése alapján egy elnökjelölt és 12 alelnökjelölt lépte át a jelöltállítási küszöböt.

Az elnökjelölési folyamatban részt vett szervezetek

92,8 százaléka Vona Gábort jelölte a Jobbik elnöki tisztségére,

így egyedül ő lépte át a 20 százalékos érvényességi küszöböt.

Az alelnök jelölési folyamatban résztvevő szervezetek

 1. 84,1 százaléka Volner Jánost,
 2. 75,1 százaléka Toroczkai Lászlót,
 3. 71,6 százaléka Z. Kárpát Dánielt,
 4. 65,6 százaléka Sneider Tamást,
 5. 47,9 százaléka Hegedűs Lorántnét,
 6. 47 százaléka Novák Elődöt,
 7. 46,7 százaléka dr. Fülöp Eriket,
 8. 38,4 százaléka Janiczak Dávidot,
 9. 21,6 százaléka Kepli Lajost,
 10. 17,5 százaléka Murányi Leventét
 11. 17,5 százaléka dr. Gyüre Csabát,
 12. 14,9 százaléka Bana Tibort jelölte alelnökjelöltnek,

így mindannyian átlépték az induláshoz szükséges 10 százalékos küszöböt.

A két évvel ezelőtti tisztújító kongresszushoz képest nagyobb arányban vettek részt a jobbikos alapszervezetek mind az elnök-, mind az alelnök-jelölési folyamatban, mindössze 20 szervezet mondott le hivatalosan az elnökjelölés és 13 az alelnökjelölés jogáról – tájékoztatta portálunkat Szabó Gábor.

Kik alkotják majd vajon az elnökséget?

Az eredmény tehát nem a leendő alelnököket mutatja, hanem azt, hogy kik indulhatnak az alelnökjelöltségért, kikre szavazhatnak a vasárnapi tisztújításon a párt küldöttjei. Amennyiben Vona Gábor élni fog a korábban beígért vétójával Novák Előddel és Hegedűs Lorántnéval szemben, és a küldöttek ugyanígy fognak szavazni a hétvégén, úgy a helyükre dr. Fülöp Erik, Tiszavasvári és Janiczak Dávid, Ózd polgármestere kerülhet. Ebben az esetben pontosan azzal a hat alelnökkel tudna együtt dolgozni a pártelnök, akikkel hite és meggyőződése szerint a lehető legeredményesebben tudja majd sikerre vinni a Jobbikot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »