91 éve született a Vaslady, Nagy-Britannia első női miniszterelnöke

Margaret Thatchert, a konzervatív párt erőskezű vezetőjét a szigetország első női kormányfőjeként választották meg. Az Argentína elleni sikeres háború következtében a “Vaslady” becenevet elnyerő asszony három egymást követő hivatali időszakot töltött ki a bársonyszékben, ezalatt kivezette országát a válságból és egy “izmust” is elneveztek róla. Egy évtizednyi kormányzást követően bázisa meggyengült, így 1990 novemberében lemondásra kényszerült. 

 

Két diplomát is szerzett az Oxfordon

 

Margaret Hilda Roberts 1925. október 13-án született Granthamben. A szorgalmas és elszánt lány két diplomát is szerzett Oxfordban, előbb kémikusként, majd jogászként. 1951-ben férjhez ment Denis Thatcher üzletemberhez, ettől kezdve férje nevén szerepelt a politikában.

 

Fotó: The Times

 

Meggyőzőképességének és kiváló fellépésének köszönhetően 34 évesen tory színekben Észak-London középosztálybeli kerülete, Finchley parlamenti képviselőjének választották, tíz év múlva már oktatási miniszter volt. Akkor úgy tűnhetett, hogy karrierjének csúcsára érkezett, de ő nem érte be ennyivel. 1974-ben, miután a konzervatívok elvesztették a választásokat, Thatcher asszony bejelentette igényét a pártelnöki tisztségre, és már az első fordulóban annyi szavazatot kapott, hogy Heath a lemondás mellett döntött.

 

1979-ben lett Nagy-Britannia első női kormányfője

 

A párt élén új politikát hirdetett: “a szocializmus visszafordítását”, kevesebb állami beavatkozást, több versenyt és még több magántulajdont. A kisebb adók, kevesebb közkiadás, több magángondoskodás programjával 1979-ben a toryk elnyerték a választók bizalmát, így Thatcher asszony lett Nagy-Britannia első női kormányfője.

 

1979. május 4. – férjével, Denissel érkezik a Downing Street 10. el (Fotó: AFP)

 

Első sikereit a külpolitika terén aratta: 1982-ben sikeres háborút indított a Falkland-szigeteket megszálló Argentína ellen, kiérdemelve a Vaslady nevet.

 

“Ki irányítja Nagy Britanniát?” – tette fel a híres kérdést, s egy év múlva mindenki tudta a választ: Margaret Thatcher.

 

Még a kutyapiszkot is letörölte a testőre cipőjéről

 

1983-ban a falklandi háború után kiírt választásokon a Thatcher asszony vezette toryk elsöprő győzelmet arattak, majd 1987-ben harmadszor is megnyerték a választást. De a bukás már nem volt messze: új adójavaslata miatt zavargások törtek ki, ellenfelei azzal vádolták, hogy a gazdag délre és a szegény északra osztja a nemzetet és elszigetelődik Európától. Pártbeli bázisa meggyengült, és 1990 novemberében lemondásra kényszerült, utóda John Major lett.

 

Fotó: Terry O’Neill/Hulton Archive/Getty Images

 

A történelemkönyvek és az irodalmi alkotások is egyaránt vaskezű asszonynak festik le az egykori brit miniszterelnököt, aki a politikát mindig a magánélete elé helyezte. Azonban a hozzá közel állóknak megmutatta igazi, gondoskodó arcát is: egyszer a kormányfő még le is törölt egy kutyapiszkot testőrének cipőjéről, amikor véletlenül behordta azt a lakásába. Chequerben lévő rezidenciájának gazdasági épületét pedig feldíszítette karácsonykor a személyzetnek, és testőre ajándékot is kapott: egy doboz aprósüteményt, egy flaska forró kávét és egy kis üveg whiskyt.

 

A britek Vasladyjét, Margaret Thatchert 2013. április 8-án szélütés következtében érte a halál.

 

Forrás: múlt-kor

Nyitókép: gapundit.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »