900 év – 900 fa

900 év – 900 fa

Alapításának 900. évfordulóját ünnepli a premontrei rend – ehhez kapcsolódóan hirdették meg a „900 év – 900 fa” programot, az Agrárminisztérium támogatásával. Ennek keretében március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a csornai premontrei parkban közel száz facsemetét ültettek el.

Fazakas Márton csornai premontrei apát és Gyopáros Alpár kormánybiztos közös kezdeményezése, hogy premontrei rendhez köthető települések faültetéssel állíthatnak méltó emléket a kerek évforduló kapcsán. Az előterjesztést támogatva Nagy István agrárminiszter és Zámbó Péter államtitkár biztosítja a 900 facsemetét, a kecskeméti KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészete megbízásával. Magyarország Kormánya a minisztériumon keresztül ezzel a  programmal is üdvözli a premontrei rendalapítás kilencedik centenáriumát.

A Premontrei Rend mindig is nagy figyelmet fordított az általa ellátott települések fásítására és zöldítésére. Ezt támasztja alá minden rendház történetét vezető könyv, a Historia Domus is. Példaként említhetjük a türjei rendház 1923-as bejegyzését:

„A kertfelügyelő, aki 1923. november 1-jén a házgondnokságot is átvette, nagy buzgósággal látott hozzá, hogy a kert felső, parkírozott részét is újjáalakítsa. A fával beültetett »Sűrű«-n felüli 2 táblát, amely – az üvegházzal egy irányban – káposztás kert és burgonyaverem volt, egészen újra parkírozta. Az egész parkból az elgazosodott ősbokrokat és mindent elfedő thuyasorokat kiirtatta, s az egészet gondos terv szerint díszbokrokkal, fenyőkkel újra beültette. Ma körülbelül 49 fenyőféle van a kertben, ideértve a különböző díszfenyő, chamaecyparis-, juniperus- és thuyaféléket is.”

Hírdetés

A „900 év – 900 fa” programban öt fafajtát választottak ki: többek között platánt, magas kőrist, fehéreperfát, lepényfát és nyírfát. Csorna városa mellett Keszthelyen, Gödöllőn és Zsámbékon, Szany nagyközségben és Türje, Mórichida, Dör, Jánoshida községekben kap helyet a kilencszáz emlékfa.

E program keretében ültettek el közel száz facsemetét március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a csornai premontrei parkban.

Az emlékfákat – minthogy az eredeti tervet felülírta a jelenlegi járványhelyzet – egyházi és világi elöljárók helyett a csornai premontrei szerzetesek és egyházközségi képviselők telepítették.

Forrás és fotó: Csornai Premontrei Apátság

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »