90 méter hosszú szivar Fider Castro 90. születésnapjára

90 méter hosszú szivar Fider Castro 90. születésnapjára

Karneválokkal ünneplik Kubában Fidel Castro 90. születésnapját. A kommunista vezető a pártlapba azt írta: az országnak meg kell őrizni a forradalom eredményeit. Kuba és az Egyesült Államok idén tavasszal rendezte a diplomáciai viszonyt, az amerikaiak feloldották a kommunista szigetország elleni szankciókat.

Tűzijátékkal, tortával és koncerttel köszöntötte a kubai kommunista párt Fidel Castrót a 90. születésnapján. A jeles nap nemzeti ünnep a szigetországban, minden nagyvárosban karnevált rendeznek. Hivatalosan nem a veterán forradalmárt ünneplik, hanem az imperializmus elleni harcot.

„Sok boldogságot kívánunk neki, mindannyian reméljük, hogy még sokáig fog élni” – mondta egy havannai férfi.

Fidel Castro a pártlapban köszönte meg a jókívánságokat, a visszavonult főtitkár levelét felolvasták az állami tévé híradójában.

„Tovább kell harcolnunk a békéért, emberek millióinak az elnyomása ellen, az ártatlan emberek megölése ellen” – hangzott az idézet Castro leveléből.

Fidel Castro tiszteletére 90 méter hosszú szivar készült Havannában, ami Guiness-rekord. 10 ember dolgozott rajta tíz napon át.

„A brit nagykövet hitelesítette nekünk a mérést, ami végül 295 láb hosszú lett, egy kicsit több, mint 90 méter. Ezzel a munkások és a turisztikai minisztérium is dolgozik a kedves vezérünk, Fidel előtt” – mondta José Castelar Cairo, a rekordszivar készítője.

Fidel Castro az 1950-es évek elejétől folytatott gerillaháborút az Egyesült Államok bábjának tekintett kubai vezetés ellen. A katonai diktatúrát 1959. január 1-jén meg is döntötte, majd bevezette a sajátját. 2008-ig irányította az országot.

Örökébe öccse, Raúl Castró lépett, aki meghirdette az enyhülés politikáját. Idén tavasszal helyreállította a diplomáciai kapcsolatot az ősi ellenség Amerikával, amelynek elnöke, Barack Obama maga is ellátogatott Kubába. Fidel Castro utoljára áprilisban jelent meg a nyilvánosság előtt, akkor arról beszélt, hogy az enyhülés ellenére meg kell tartani a kommunista forradalom eredményeit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »