90 éve ezen a napon mérték a leghidegebbet (nem csak) a Felvidéken

90 éve ezen a napon mérték a leghidegebbet (nem csak) a Felvidéken

Napra pontosan 90 éve mérték a Felvidék területén a legalacsonyabb hőmérsékletet. Olyan hideg volt, hogy a madarak megfagytak a levegőben és lezuhantak, a fák megrepedtek, a kanálisok pedig a meder aljáig befagytak. Az akkor mért hőmérséklet a mai napig Szlovákia negatív hőrekordjának számít. 

1928-29 telén Szibéria felett rendkívül hideg légtömegek gyűltek össze, majd Észak-Kelet-Európa felől betörtek a Kárpát-medencébe, brutális fagyokat hozva magukkal. Fehéroroszországban ekkor -60 fok alatti fagyokat mértek.

1929. február 11-én volt Közép-Európában a leghidegebb a 20. században, és ezen a napon született meg Szlovákia hidegrekordja is: -41 fok, amit a Gyetvai járásbeli Végles község Pstruša nevű településrészén mértek. Az ország legnagyobb részén -30 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Ógyallán 1929. február 11-én reggel -35 fokot mértek, ráadásul a Dunamenti-alföldön már hosszabb ideje kitartóan havazott (január elejétől gyakorlatilag március közepéig), 49 centiméter volt a legvastagabb hótakaró, amit mértek ebben az időszakban. Losoncon -34 fok volt, Nyitrán -33 fokot mértek, Pozsonyban -32 fokot.

Hírdetés

Szlovákia magyarlakta járásaiban ráadásul a rendkívüli fagyok hosszan elhúzódtak, és még 11 nappal később is -29 fok volt hajnalban, és március első hetében is csak a -13 fokos télnek lehetett örülni.

Magyarországon -35 fokos fagyot jegyeztek fel a meteorológusok, Erdélyben -38,5 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. De nem csak a Kárpát-medence északi részében voltak kegyetlen fagyok azon a télen. Ausztriában -47,1 fokot mértek, Németországban -45,9 fokot, még Görögország északi részében is -27,8 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Csehszlovákia területén ilyen rendkívüli hideget később csak 1939-1940 telén mértek. 1929 februárja így bekerült a valaha mért leghidegebb hónapok dobogós felvidéki helyezettjei közé, az 1879-es január és az 1893-as december után.

Körkép.sk, SHMU.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »