9 tipp alacsony vérnyomás esetére

9 tipp alacsony vérnyomás esetére

Az alacsony vérnyomás nem minden esetben igényel kezelést. Érdemes lehet azonban ismerni olyan praktikákat, amelyek kissé megemelik a vérnyomást, hogy szükség esetén elkerülhessük az esetleges gyengeséget, rosszullétet.

A természetes vérnyomásemelő módszerekről és a kivizsgálás jelentőségéről dr. Kapocsi Judit, a KardioKözpont orvosa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat – írja a Házipatika.com.

Ha alacsony vérnyomással küzdünk, ajánlott odafigyelni az étkezési szokásainkra. Ha gyakran eszünk keveset, úgy jó eséllyel megelőzhetjük az étkezés utáni vérnyomásesést. A sóról közismert, hogy emeli a vérnyomást, így alacsony értékek esetén beépíthetőek az étrendbe a sós fogások. Ez nem azt jelenti, hogy mindent túl kell sóznunk, de érdemes az édességek helyett inkább a sós fogásokat előtérbe helyezni.

Megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével kiegyensúlyozhatjuk a vérnyomást. Ezért akkor is fontos rendszeresen kortyolni, amikor nem érezzük magunkat szomjasnak. Az alkohollal azonban ajánlott óvatosabban bánni, egy pohár bor ugyanis könnyen lejjebb viheti az értéket.

Hírdetés

Gyengeség és szédülés esetén beválhat a keresztezett lábbal ülés, ez ugyanis enyhén emeli a vérnyomást. Éppen ezért nem szabad vérnyomásméréskor így ülni. Beválhat még a kompressziós harisnyák, zoknik viselése is, ugyanis ezek csökkentik a lábszárakban keringő vér mennyiségét, amely így máshová áramolhat.

Lehetőleg kerüljük a hirtelen pozícióváltást is! A helyzetváltozásra bekövetkező hipotónia egyik lehetséges oka a baroreflex (a vérnyomást szabályozó mechanizmus) érzékenységének csökkenése. Ilyenkor a gyors testhelyzetváltozástól – például felállástól – annyira leeshet a vérnyomás, hogy az szédüléshez vagy akár ájuláshoz is vezethet.

A normál vérnyomás 120/80 (plusz/mínusz 20) Hgmm. Ami ez alatt van, alacsony vérnyomásnak, vagyis hipotóniának tekinthető. Ez még nem feltétlenül kóros, sokan élnek ilyen értékekkel panaszmentesen. A 90/60 körüli értékek azonban már kórosan alacsonynak számítanak. Ilyen esetben a beteg gyakran megszédül, valamint hányingerrel, koncentrációs nehézségekkel, elmosódó látással és hidegrázással küzd. Sokaknál csak álló helyzetben jelentkeznek a tünetek, ezt testhelyzettől függő hipotóniának nevezik.

Ha az alacsony vérnyomáspanaszt okoz, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. A hasonló tünetek mögött ugyanis számos ok meghúzódhat, például egy rosszul összeállított diéta, de bizonyos gyógyszerek és fertőzések is okozhatják a panaszokat. Előfordulhat az is, hogy az alacsony vérnyomás egy betegség – például veseprobléma vagy szívelégtelenség – tünete.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »