888: ennyi milliárd forintot kap a kultúra

888: ennyi milliárd forintot kap a kultúra

Persze nem nálunk, hanem Franciaországban. Még sosem költött a francia állam ennyit a kultúrára.

Szerdán a The Art Newspaper online folyóiratnak nyilatkozott a francia kulturális miniszter, Audrey Azoulay, aki elmondta: tárcája tisztában van a múzeumok nehézségeivel. Az idegenforgalom az ország GDP-jének mintegy 7 százalékát termeli, amit érzékenyen érintett a tavaly novemberben Párizsban, majd idén júliusban Nizzában történt terrorista támadások nyomán visszaesett forgalom. A miniszter ezért a múzeumok támogatásának megemelését ígérte 2017-ben.

„Tudom, hogy milyen nehéz helyzetbe jutottak a múzeumok a turizmus visszaesése következtében csökkent látogatószám, valamint a biztonsági költségek megnövekedése miatt” – nyilatkozta a miniszter.

A jövő évi költségvetésben a kulturális támogatások összege 6,6 százalékkal nő: az ország történetének legnagyobb támogatását, 2,9 milliárd eurót – 888 milliárd forintot – ígért a tárca az ágazatnak.

A múzeumok állami támogatása 5 százalékkal nő, és 12 százalékkal emelik azt a hozzájárulást is, amelyet regionális és országos múzeumoknak – nem pedig a francia jegybanknak – nyújtanak műalkotások vásárlására. A kormány több tárca együttműködésével a biztonsági intézkedések finanszírozását is támogatja. Továbbá az idegenforgalom élénkítése érdekében decemberben a kulturális turizmussal foglalkozó konferenciát is szerveznek.

Egy BBC jelentés szerint idén január és június között egymillióval kevesebb látogató érkezett Párizsba, mint 2015 azonos időszakában. A Louvre-ban 2014-ben 9,26 millió látogató fordult meg, tavaly ez a szám már csak 8,6 millió volt. Az idegenforgalom becsült bevételkiesése 750 millió euróra rúg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »