800 ezres bírságot is kapott a Kétfarkú Kutya Párt az NVB-től

Pénzbüntetéssel sújtotta a Nemzeti Választási Bizottság a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, Borbély Andrea Jobbik-delegált javaslatára. Az NVB szerint az MKKP a “Szavazz érvénytelenül!” applikációval megsértette a választás titkosságának alapelvét. A testület szeptember 30-ai ülésén hasonló határozatot hozott, de akkor még nem szabtak ki bírságot.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén ellenőrizte, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) megfelelően összesítette-e a kvótareferendumra leadott levélszavazatokat, és nem emelt kifogást a testület munkájával szemben.

A testület tagjainak a levélszavazatok számlálása után nyílt lehetőségük arra, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizzék az iroda munkáját.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke arról tájékoztatta az NVB-t, hogy a levélben leadott szavazatok között 128 944 érvényes “nem” és 1000 érvényes “igen” szavazatot találtak. Az érvényes szavazatokat hozzáadják a vasárnap Magyarországon, valamint a külképviseleteken leadott voksokhoz.

Az NVI a kvótanépszavazás összesített, végleges adatairól készített hivatalos jegyzőkönyvet várhatóan kedden nyújtja be az NVB-nek.

Megbírságolták a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot

A testület pénteki ülésén több kifogást is tárgyalt, ám ezek egyike sem volt olyan súlyú, hogy érdemben befolyásolhatta volna a vasárnapi népszavazás eredményét.

Az NVB egy magánszemély kifogására ismét megállapította, hogy jogsértő a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobiltelefonos applikációja, mert az a szavazólapok, a szavazatok fényképének vasárnapi megosztására hívta fel a választópolgárokat. A testület Borbély Andrea Jobbik-delegált javaslatára 832 ezer forintos bírsággal sújtotta a pártot.

Az NVB szerint a “Szavazz érvénytelenül!” applikációval megsértették a választás titkosságának, tisztaságának megőrzésére és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket.

Elsőre nem szabtak ki bírságot

A testület szeptember 30-ai ülésén hasonló határozatot hozott, de akkor még nem szabtak ki bírságot. Az akkor hozott határozattal szemben jogorvoslat érkezett, ám arról a Kúria még nem döntött.

A testület büntetőfeljelentést is tett az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányságon.

Az NVB egy másik határozatában azt állapította meg, hogy Csizi Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő azzal, hogy közösségi oldalán vasárnap közzétette szavazatáról készített fényképét, ugyancsak választási alapjogokat sértett.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »