750 éves örökség – Nagyszabású, háromnapos tudományos eseménnyel emlékeznek Szent Margitra

Árpád-házi Szent Margit, IV. Béla király leánya, domonkos apáca 1270. január 18-án halt meg a szigeti kolostorban, a mai Margit-szigeten, Budapesten. 2020-ban volt aktuális ennek a 750 éves évfordulója. Akkor a Covid-járvány sajnos megakadályozta ennek a méltó megünneplését.

Most kétszeri halasztás után, 2022. november 17. és 19. között – a dátum Margit szentté avatásához (1943. november 19.) lett igazítva – kerül sor egy olyan konferenciára, amely nemcsak a szent királylány életével, annak helyszínével, hanem Margit tiszteletével, a róla szóló forrásokkal is foglalkozik.

Ilyen nagyszabású, háromnapos tudományos eseményre, amelyen a magyar középkor jeles kutatói és más tudományterületek szakértői osztják meg a nagyközönséggel a legújabb kutatások eredményeit Szent Margitról, korábban még nem került sor.

A konferenciát Alex Leonas, a Károli Református Egyetem tanára és Deák Hedvig domonkos nővér, maguk is Margit életének és tiszteletének kutatói, szervezik. Helyszíne a Károli Református Egyetem lesz.

A konferencia szervezői: az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia. A tudományos esemény fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyházi Zsinat lelkészi elnöke.

Hírdetés

*

Szintén Szent Margit halálának évfordulójához kapcsolódik A Sziget. Szent Margit és a domonkosok című kiállítás, amelynek megnyitója november 17-én lesz a Budapesti Történeti Múzeumban.

Az ünnepi esemény programja IDE klikkelve érhető el.

Forrás: Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »