75 éve bombázták Szatmárt – Az áldozatok lelki üdvéért imádkoznak

75 éve bombázták Szatmárt – Az áldozatok lelki üdvéért imádkoznak

A szatmárnémeti püspöki palota kapualjában elhelyezett emléktáblánál mondanak imát szeptember 16-án délben a bombázások alkalmával elhunytak lelki üdvéért.

A második világháború talán legnagyobb csapása Szatmárnémetire az 1944. szeptember 16-i bombázás volt: a város épületeinek jelentős része törmelékké lett, megrongálódott. A legsúlyosabb az emberéletekben esett kár volt. Az óvóhelyekre menekültek közül sokan a bombabecsapódásokkor vagy a romok szorításában lelték halálukat.

A püspöki palotát is találat érte, az épületnek több mint egyharmada bedőlt, az óvóhely is megsemmisült – huszonketten próbálták ott átvészelni a bombázást, de csak egyvalaki, Tircsi István szeminarista maradt életben.

Dobos János teológiai tanár így emlékszik vissza a mentésre: „Kirohanok az utcára, ahol rettenetes látvány fogad: a püspöki palota, a főbejárat mindkét oldalon telitalálatot kapott. Szörnyű még csak elgondolni is: a baloldalon van az óvóhely a romok alatt. Befutok, és jelentem a kanonok úrnak, majd gyorsan átöltözöm és – miután egy újabb zúgás miatt ismét le kell futnom az óvóhelyre – megközelítem a romokat. Lámpával világítok, de a vészkijárat nem is látszik, csupa gerenda, törmelék, rettenetes, megrázó kép. (…) Ahogy lefelé világítok az óvóhely felé, nyílást veszek észre – leugrottam, és elkezdtem kiabálni, a lehetetlent is megpróbálva. És legnagyobb meglepetésünkre hang ütötte meg fülünket, illetve inkább nyöszörgés. Új erőre kaptunk s ahányan voltunk, elkezdtünk a nyílás előtti téglákat, gerendákat eldobálni, hogy beférhessünk a nyíláson a pincébe. Akkor még azt hittük, hogy élnek, és meg tudjuk őket menteni.”

Hírdetés

Az áldozatok: Kováts Gyula éneklőkanonok, Szeibel István tiszteletbeli kanonok, Korlát (Frink) Ferenc hittanár és spirituális, Gyurkovics Károly pápai kamarás, Manfrédi Gáspár püspöki szertartó és hitoktató, Juhari (Jurkó) Gábor püspöki udvari káplán, Papp Dénes marosvásárhelyi hittantanár, a kollégiumban szubrégens és régens; Békési (Bart) József szeminarista, Samó Oszkár elsőéves teológus, Somosi Béla szeminarista, Wagner Julianna M. Salviana, Erni Irén M. Pongratia, Martin Mária M. Severia, Kaiser Erzsébet M. Leopoldina szatmári irgalmas nővérek, Szász Teréz háztartásbeli, Szép Julianna háztartásbeli, Szép Sára IV. osztályos gimnazista diák, Bozóky bácsi kőműves, Molnár Antal püspöki szolga, Görbe László szabó tanuló, ifj. Figus Illinyi Albert katonai szolgálatot teljesítő világi ferences.

Értük és a bombázásban elhunyt minden személy lelki üdvéért mondanak imát a tragédia 75. évfordulóján, szeptember 16-án, hétfőn 12 órakor a szatmárnémeti püspöki palota kapualjában elhelyezett emléktáblánál. Várnak mindenkit, aki csatlakozna az imádsághoz.

Forrás és fotó: Romkat.ro; Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »