700 ezer menekült indulhat meg az Iszlám Állam központjából

700 ezer menekült indulhat meg az Iszlám Állam központjából

Újabb tömeges menekülthullámtól lehet tartani az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet észak-iraki fellegvárának számító Moszul tervezett ostroma miatt – figyelmeztettek pénteken segélyszervezetek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint akár 700 ezer is lehet azoknak a száma, akik hátrahagyhatják otthonukat és humanitárius segítségre szorulhatnak.

A Norvég Menekülttanács (NRC) szóvivője a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy jelenleg nagyjából 51 ezer ember számára van férőhely a térségbeli táborokban, és folynak az előkészületek további mintegy 230 ezer menekült elhelyezésének biztosítására.

“Ez óriási hiány” a férőhelyek tekintetében – tette hozzá Karl Schembri. Ha egy több százezres menekültáradat elindulna, a helyzet kaotikussá válna – figyelmeztetett. Megjegyezte, hogy a működő táborok közül néhány ráadásul nem is alkalmas a menekültek befogadására, mivel túl közel van a fronthoz, és a humanitárius segítők számára nem hozzáférhető.

Egy másik probléma Schembri szerint, hogy a humanitárius segítségnyújtásra évek óta nem jut elég pénz Irakban, miközben már jó ideje több százezer, otthonából elűzött ember szorul segítségre az országban. A szóvivő szerint Irakra csupán biztonsági kérdésként tekint a nemzetközi közösség.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »