7 termék, amely hiányozhat idén a britek karácsonyából

7 termék, amely hiányozhat idén a britek karácsonyából

A karácsony általában az év legszebb időszaka, azonban Nagy-Britanniában idén egészen különleges ünnepi szezonra készül a lakosság. A különböző fennakadások miatti áruhiány ugyanis azt eredményezheti, hogy számos megszokott elem hiányozhat a karácsonyi asztalról vagy a fa alól. Sőt, akár még maga a karácsonyfa is.

A tavalyi évhez képest (elsősorban a koronavírus elleni oltások miatt) mindenképpen békésebbnek ígérkezik a karácsonyi szezon, azonban Nagy-Britanniában most egy új nehézséggel néz szembe a lakosság – írja az Origo.

Az országban ugyanis súlyos áruhiány kezd kialakulni, ami miatt akár a bor vagy a pulyka is hiányozhat a britek karácsonyából, de több népszerű ajándék beszerzése is nagyon nehéz lesz – írja az Independent összefoglalója.

Pulyka

A pulyka a legtöbb brit család számára elengedhetetlen része a karácsonyi vacsorának, azonban idén nagy kérdés lesz, hányan jutnak majd hozzá a baromfihoz. A pulykatenyésztésben ugyanis jelenleg súlyos munkaerőhiány van, aminek következtében a tenyésztők nagyjából ötödével kényszerültek visszafogni a kibocsátást – ez 500.000 és 750.000 közti állat kiesését jelenti a kiskereskedelmi kínálatból.

A háttérben részben a brexit hatásai állnak, mivel a pulykatenyésztés is nagyban támaszkodott külföldi munkavállalókra. Bár a szektor szereplői már próbálják pótolni a kiesett munkaerőt, úgy tűnik, karácsonyra nem fog megoldódni az országos pulykahiány.

Sertéshús

Hasonló a probléma a sertéstenyésztő ágazatban is. A gond ugyanaz: nincs elég munkaerő a vágóhidakon. A helyzet ma már annyira extrém Nagy-Britanniában, hogy a szektor szereplői szerint a vágóhidakon fellépő munkaerőhiány miatt akár 120.000 sertést is le kell ölni és elhamvasztani, mivel ezeket már nem bírja az állattartási kapacitás. 

A húsiparban, úgy tűnik, a bárány- és a marhatenyésztés úszhatja meg a legjobban a nehézségeket. Egyrészt azért, mert ezekből az állatokból bőséges készletekkel rendelkezik Nagy-Britannia, másrészt azért, mert a tartásuk nagyban különbözik például a sertésétől, vagyis a munkaerőhiány kevésbé rendíti meg az ágazatot.

Csomagolópapír

Nemcsak a karácsonyi vacsora lehet különleges idén a briteknél, de az ajándékozás is. A probléma ott kezdődik, hogy nem biztos, hogy lesz elég csomagolópapír az országban.

Az online vásárlások megugrása ugyanis hatalmas keresletet generált a különböző csomagolóanyagok iránt, ami egyre nagyobb nyomást helyez a kínálati oldalra. 

Jelenleg úgy tűnik, hogy bár hatalmas csomagolópapír-hiány nem fog kialakulni az országban, a vásárlók meglepődve tapasztalhatják, hogy az elmúlt évekhez képest érezhetően megdrágultak a csomagolóanyagok.

Hírdetés

Karácsonyfa

Talán ennél is súlyosabb, hogy a karácsonyfák terén is komoly gondok alakulhatnak ki a szigetországban. A kereskedők szerint ugyanis a szállítás, a raklapok és a műtrágya drágulása miatt – kiegészülve a munkaerőhiánnyal – nehéz a szokásos módon feltölteni a készleteket.

Mark Rofe, a Christmastrees.co.uk weboldal tulajdonosa szerint idén 5-10 százalék közti drágulás várható a karácsonyfák piacán a kiskereskedelemben. A szakértő szerint tehát a briteknek idén általában is nehezebb lesz élő fát beszerezniük karácsonyra, de ha ez sikerül, akkor szinte biztos, hogy többet kell fizetniük értük, mint a korábbi években.

Csokoládé

Az ünnepi szezon közeledtével igencsak megnő a csokoládévásárlások száma, a kínálat pedig igyekszik is alkalmazkodni ehhez – általában masszív túlkínálattal. De 2021 ebből a szempontból is rendkívüli év lehet.

Idén ugyanis a csokigyártók is megszenvedik a beszállítói láncok akadozását. 

Vagyis nagy kérdés lesz, a britek mennyi csokoládét vásárolhatnak idén, és főleg mennyivel drágábban, mint az elmúlt években.

Sörök és üdítők

Az italok szintén elengedhetetlen részét jelentik a karácsonyi és év végi ünnepeknek, különösen a nagy családi összejöveteleknek. Ebben az évben azonban nem lesz könnyű dolguk a vásárlóknak, ugyanis Nagy-Britanniában hiány van szén-dioxidból, amely szükséges összetevője a buborékoknak a sörben vagy a szénsavas üdítőkben.

Bár attól nem kell félni, hogy hirtelen eltűnnek a sörök vagy az üdítők a boltok polcairól, a kínálati oldalra helyeződő nyomás biztosan erősebb lesz a szokásosnál. 

Egyes vállalatoknak így idén korán jött a karácsony.

Játékok

A fentiek alapján talán már egyáltalán nem meglepő, hogy az ajándékok terén is komoly gondjaik lehetnek idén a brit vásárlóknak. A játékgyártók ugyanis már jó előre jelezték, hogy a beszállítói láncok és a gyártás akadozása miatt akár érezhető hiány is felléphet egyes népszerű termékeknél a kiskereskedelemben. 

A Barbie gyártója (Mattel) már jelezte is, hogy érintettek a termelési nehézségekben, de a brit The Entertainer játékgyártó is figyelmeztetett, hogy akadozások lehetnek a készleteik feltöltésében.

Ha pedig mindez nem volna elég, a globális chiphiány az elektronikai cikkeket gyártó cégeket szorongatja – kiegészülve az összes fent említett problémával. Az egyik érintett nagy szereplő a Sony, ami azt jelenti, hogy a PS5 konzolok iránt is komoly harcok indulhatnak be a boltokban. 

Összességében tehát úgy tűnik, idén karácsonykor nem a Grincs, hanem a világgazdaság nehezíti meg az ünnepeket Nagy-Britanniában, de nyilvánvalóan egyes kínálati problémák más országokat is érintenek. Ha pedig mindehhez hozzáadjuk, hogy az energiaválság miatt a fűtés és az üzemanyag-beszerzés is erősen akadozhat a következő hónapokban, elég biztosnak tűnik, hogy a tavalyi után az idei karácsony is igen speciális lesz a szigeteken – nem feltétlenül a szó legjobb értelmében.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »