660 millió euróba kerül a bolgároknak, hogy mégsem kell nekik az atomerőmű

A bolgár kormány a jövő hét elején dönt arról, hogy kompenzációt fizet az orosz Roszatom cégnek a fel nem épített belenei atomerőmű számára megrendelt reaktorokért. A végső döntést a parlament hozza meg, várhatóan szintén még a jövő héten. 

Bojko Boriszov kormányfő azt mondta, hogy a Roszatom 1,3 milliárd leva (csaknem 660 millió euró) kompenzációt kap a bolgár államtól. A miniszterelnök közlése szerint az összeget nem egyben utalják át, hanem több részletben. Tervek szerint elsőre mintegy 800 millió levát (csaknem 400 millió eurót) folyósítanak. 

A belenei atomerőműre 2005-ben meghirdetett tendert egy évvel később a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern atomerőmű-építő vállalata, az Atomsztrojekszport nyerte meg. A 2008 januárjában aláírt kivitelezési szerződés értelmében az orosz cég két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű harmadik generációs reaktorral szerelte volna fel a létesítményt. A 2009-es parlamenti választások után Szófiában hatalomra került konzervatív kormány azonban befagyasztotta a beruházást. 

Noha 2010-ben projekttársaság létrehozásáról emlékeztetőt írtak alá, Bulgária – hivatalosan gazdaságossági megfontolásokra hivatkozva, más hírek szerint viszont elsősorban az Oroszországtól való energiafüggőség erősödése miatti nyugati aggodalmak hatására – 2012 márciusában leállította a beruházást.

Szófia ezután jelezte, hogy nem kívánja kifizetni a már megrendelt reaktorok árát az Atomsztrojexportnak. Az orosz cég a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara mellett működő döntőbírósághoz fordult jogorvoslatért. A fórum júniusi határozatának értelmében a szerződés Szófia hibájából hiúsult meg, ezért Bulgária 620 millió euró kártérítést köteles fizetni az Atomsztrojekszportnak, amelyet a teljes összeg kiutalásáig napi 167 ezer euró kötbér is megillet június 16-ától.

A bolgár jegybank adatai szerint az ország hivatalos devizatartaléka 19,3 milliárd euró volt áprilisban.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »