64 évnél húznák meg a nyugdíjkorhatárt

A parlament is tárgyalni fog a nyugdíjkorhatár emelkedésének megállításáról, a szakszervezetek petíciójukban, amelyet 126 ezren írtak alá,64éves felső határt követelnek.

Újabb lökést kapott a nyugdíjkorhatár felső határának törvényi – alkotmánytörvényi – szabályozása. A Kovo szakszervezet tegnap 126 ezer aláírással megtámogatott petíciót adottátaparlamentben,amelybenazt követelik, hogy a törvényhozás 64 éves kornál húzza meg a nyugdíjba vonulás felső korhatárát. „Az emberek nem tudják, hogy mikor mennek nyugdíjba, lehet, hogy csak 67–68 évesen, vagy még annál is később” – indokolta a petíciót Emil Machyna, a Kovo elnöke. Azt is szeretnék, ha bevezetnék az úgynevezett előnyugdíjat, amelyet azok kérhetnének, akik például három műszakban dolgoztak hosszú ideig. Ha a javaslatukat nem fogadják el, akkor készek népszavazást kezdeményezni a témában. 

Hírdetés

A jelenlegi, még az előző Smerkormány idején elfogadott szabályozás szerint 2017-től évente bizonyos időszakkal emelkedik a nyugdíjkorhatár. Felső határ nincs, az emelkedést évente a várható életkor alapján számítják ki. 2017-ben 76, idén pedig 63 nappal nőtt a határ, vagyis idén azok mehetnek nyugdíjba, akik betöltik a 62 év és 139 napos életkort. Jövőre várhatóan újabb 62 nappal tolódik ki, vagyis 2019-ben azok kérvényezhetik az öregségi járadékot, akik betöltik a 62 év és 201 napos kort. 

A parlament valószínűleg hamarosan tárgyalni fogja a felső határ fixálását, Andrej Danko (SNS) házelnök szerint ugyanis „126 ezer ember véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni”. Ő egyetért a 64 éves felső határ beállításával, sőt, a nők esetében alacsonyabb határt javasol, a felnevelt gyerekek száma szerint. 
A nyugdíjkorhatár fixálását a Smer sem tartja kizártnak, Robert Fico azonban korábban 65 éves korhatárról beszélt. 

Ivan Švejna szerint viszont sokkal hasznosabb lenne a nyugdíjkorhatár felé közeledők számára, ha már évekkel előre pontosan tudnák, hogy mikor mehetnek nyugdíjba. „Most évente változik az emelkedés hossza, szerintem viszont legalább 5 évvel a nyugdíjkorhatár előtt már pontosan kellene tudni a nyugdíjba vonulás időpontját, hogy tudjanak tervezni” – mondta lapunknak a Híd alelnöke. Olyan megoldást preferálna, mint amilyen Csehországban is létezik. A plafon ott 65 év azzal, hogy 2030-ban újra átgondolják. Addig viszont évente 2 hónappal emelik, vagyis fix hosszúsággal nő a korhatár. Szerinte azt sem árt tudatosítani, hogy a 65 éves plafont a jelenlegi feltételek mellett mintegy 16–17 év múlva, 2034–35 táján érjük el, vagyis addig legalább négy kormány kicserélődik. Úgy véli, ez olyan hosszú idő, ami alatt még minden megváltozhat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »