6 százalék alatt a munkanélküliség

6 százalék alatt a munkanélküliség

Az elmúlt hónap végére Szlovákiának több rekordot is sikerült megdöntenie a munkanélküliséggel kapcsolatban: most először csökkent a nyilvántartott állástalanok száma 200 ezer alá, és már olyan járás is van, ahol a munkanélküliek aránya 2 százaléknál is alacsonyabb.

„Az állástalanok aránya november végére 5,95 százalékra esett vissza az egy évvel korábbi 8,78 százalékról” – jelentette be tegnap Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ

(ÚPSVAR) vezérigazgatója. Azon állástalanok száma, akik egy kedvező ajánlat esetén képesek lennének azonnal munkába állni, az egy évvel korábbihoz képest több mint 76 ezerrel, 162 ezerre esett vissza. Ha azokat is figyelembe vesszük, akik például betegség vagy egyéb okok miatt pillanatnyilag nem tudnak munkát vállalni, 196 ezer állástalanról beszélhetünk, ami 82 ezerrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

„Szlovákia munkanélküliséggel kapcsolatos mutatói az ország 25 éves fennállása óta még soha nem voltak olyan jók, mint manapság” – kommentálta a friss adatokat Ján Richter munkaügyi miniszter, emlékeztetve arra, hogy még soha nem volt 6 százalék alatt a munkanélküliség és 200 ezer alatt az összes állástalan száma. „Mindemellett most először csökkent az ország egyik járásában, a Galántaiban 2 százalék alá az állástalanok aránya, miközben már 39 olyan járás van, ahol a munkanélküliség 5% és további 24 olyan, amelyben 10% alatt van” – tette hozzá a tárcavezető. Már csak három olyan járás található az országban, ahol a munkanélküliség meghaladja a 15 százalékot. Továbbra is a Rimaszombati járásban a legrosszabb a helyzet, ahol a munkaképes lakosság 19,2 százalékának nincs munkája. Megyei szinten Kassa vezet, ahol ez 9,9 százalék, amit Eperjes (9,7%) és Besztercebánya megye (8,7%) követ.

A munkaügyi hivatalok az elmúlt hónap végén 74,6 ezer álláshelyet kínáltak a munkanélkülieknek. A legtöbb szabad munkahely, több mint 16 ezer, Pozsony megyében található, a sor végén kullogó Besztercebánya megyében ezzel szemben nem egész 5 ezer ilyen állás van.

A Szlovák Nemzeti Bank elemzői szerint a csökkenés összhangban van a munkaerőpiaci előrejelzésekkel. „Habár a csökkenés tempója kicsit lassult, még mindig jelentős csökkenésről beszélhetünk, amely összevethető a 2008-as válság előtti időszakkal – állítják a jegybank statisztikai elemzői. – A tartós munkanélküliség csökkenését segítik a kormányintézkedések is.” A tartós munkanélküliek aránya az összes munkanélküliek körében elért 2013-as, 55 százalékos csúcsról az idei 45 százalékra csökkent úgy, hogy közben a munkanélküliek száma is több tízezerrel csökkent. A 196 ezer munkanélküli közül jelenleg mintegy 88 ezer azok száma, akiknek már több mint egy éve nem volt állásuk.

A szabad munkahelyek száma továbbra is rekordmagasságú, ezért várható a munkanélküliség további csökkkenése. Az elemzők szerint azonban a munkaadók egyre inkább külföldi munkaerőre szorulnak, mivel egyre nehezebb itthon megfelelő alkalmazottakat találni. (mi, lpj, SITA)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »