573 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 111 beteg

Az elmúlt 24 óra adatait ismertette a kormányzati portál, melyek alapján:

  • 573 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 353 276 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma,
  • elhunyt 111 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 520 főre emelkedett,
  • a gyógyultak száma jelenleg 231 915 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 841 főre csökkent. 4 445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen.
  • A tegnapi számok szerint 875 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést és 68 beteg hunyt el, így ma

    ismét 100 fölötti a halottak száma.

    Hírdetés

    Az eddig Magyarországra érkezett vakcinákat mára gyakorlatilag felhasználták, eddig 129 689 fő kapott oltást,1643 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A következő vakcinaszállítmány a legfrissebb információk szerint szerdán várható, a Pfizer az eddiginél kevesebb oltóanyagot szállít. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása. 

    Brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig. A kormány számításai szerint ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország,

    akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat. 

    A magyar emberek egészségének és életének megvédése érdekében az EU-s vakcinabeszerzésen túl is szükséges oltóanyagok beszerzése. A miniszterelnök utasítására a Pénzügyminisztérium a napokban több tízmilliárd forintot különített a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kapott felhatalmazást a kormánytól a Kínával és Oroszországgal való tárgyalásokra. 

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői a napokban a Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben, és megállapították, hogy a kínai vakcina gyártása biztonságos körülmények között történik. A kínai és az orosz vakcinát használják az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is. Magyarország mindkét országgal felvette a kapcsolatot, és azok hatóságai pozitív tapasztalatokról számoltak be a Sinofarm kínai gyártó vakcinájával és az orosz oltóanyaggal kapcsolatban is.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »