52 muszlim ország nem akar melegeket látni az AIDS-konferencián

Levélben kérte Egyiptom az Iszlám Együttműködés Szervezete 51 tagállamának nevében, hogy 11 melegjogi szervezet ne vehessen részt az ENSZ júniusi AIDS-konferenciáján.

A levél, amelyet szerdán szerzett meg az Associated Press amerikai hírügynökség, nem indokolja meg, miért kérik a kérdéses országok, hogy 11 szervezet ne vehessen részt a megbeszéléseken. A nyugati országok tiltakoznak a szervezetek kizárása ellen.

A muszlim országok olyan egyiptomi, észt, guyanai, jamaikai, kenyai, perui, thaiföldi, ukrán, afrikai és amerikai szervezeteket zárnának ki a konferenciáról, amelyek mind a meleg, a leszbikus vagy a transznemű közösség jogaival foglalkoznak.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet levelet írt az ENSZ-közgyűlés elnökének, melyben azt írja, ezeket a szervezeteket nyilván az alapján tiltanák ki a megbeszélésekről, hogy melegjogokkal foglalkoznak. Az amerikai diplomata azt kérte, hogy minden szervezet, amely kéri, részt vehessen a konferencián.

“Tekintettel arra, hogy a transzneműek 49-szer valószínűbb, hogy AIDS-esek, mint a társadalom többi tagja, kizárásuk csak akadályozná a HIV és az AIDS elleni globális küzdelmet”

– fogalmazott Power.

Aggodalmának adott hangot az EU ENSZ-nagykövete, valamint a brit diplomácia is.

“Ha komolyan nullára akarjuk csökkenteni az AIDS-es megbetegedések számát, akkor minden közösséget be kell vonnunk”

– fogalmazott Peter Wilson brit nagykövet-helyettes.

Kanada is levelet írt, melyben azt is sérelmezi, hogy indoklás nélkül kizárjanak civilszervezeteket. Levélben tiltakozott Ausztrália is.

Amikor az ENSZ-közgyűlés elnöke tavaly év végén megszervezte a június 8-9-re kitűzött konferenciát, egyes tagállamok ragaszkodtak ahhoz, hogy indoklás nélkül megvétózhassák civilszervezetek részvételét. Több mint 400 ilyen szervezet kérte, hogy részt vehessen, és közülük 39 ellen érkezett kifogás. A megvétózott civilszervezetek számát végül az ENSZ 22-re tudta csökkenteni. A 11 melegjogi szervezet mellett még 11 olyanra is, amely nem ilyen kérdésekkel foglalkozik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »