5,2 millió forintot fog keresni az ÁSZ elnöke márciustól

5,2 millió forintot fog keresni az ÁSZ elnöke márciustól

Márciustól Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) első embere lesz a legjobban kereső állami tisztségviselő, miután az illetménye meg fogja haladni Matolcsy György jegybankelnökét. Matolcsy havi ötmilliós fizetésével sokáig kiemelkedett az állami vezetők közül, de Domokos az 5,2 millió forintra hízó keresetével megelőzi majd az MNB vezetőjét – írja a 24.hu.

A lap felidézi, hogy az ÁSZ-elnök aránylag „mélyről” indult: 2016-ban még 2,2 millió forint volt az illetménye, amikor Matolcsynak megszavazta a parlament az 5 milliós fizetést Bánki Erik és Mengyi Roland fideszes képviselő javaslatára. Matolcsy fizetése pedig sokáig mérceként működött, ami alapján a többi állami intézmény vezetőjének illetményét kellett meghatározni.

Hírdetés

Még 2019-ben egy módosító javaslat révén nőtt meg jelentősen Domokos bére, méghozzá 1,4 millió forinttal. Az előző évi bruttó átlagkereset kilencszereséről már tizenkétszeresre változott a szorzó.

A eddigi mezőny élén lévő Matolcsy járandóságát a lap számításai szerint két év múlva többek közt Polt Péter legfőbb ügyész illetménye is elérheti.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »