500 euróért ígért magyar állampolgárságot ukránoknak a jegyző

Befolyással üzérkedés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy községi jegyző ellen, aki a gyanú szerint pénzért ígért egyszerűsített honosítást több ukrán állampolgárnak – közölte a főügyészség vezetője hétfőn az MTI-vel.

Zsíros Zsolt főügyész közleményében azt írta, a vádirat szerint az egyik nyírségi település jegyzője 2013 tavaszán megismerkedett egy honosítással korábban magyar állampolgárságot szerző ukrán nővel, akivel abban állapodtak meg, hogy a nő közvetít olyan ukrán embereket, akik szeretnének magyar állampolgárságot kapni, noha magyarul nem beszélnek.

A jegyző azt ígérte a nőnek, hogy fejenként ötszáz euróért egy hivatalos személyként dolgozó ismerősén keresztül elintézi a magyar állampolgárság megszerzését úgy, hogy ehhez az ukrán kérelmezőknek nem kell magyarul tudniuk és személyesen sem kell megjelenniük a hatóság előtt – ismertette a főügyész.

Az ukrán nő 2013 nyaráig – tizennégy ukrán honosítási kérelmével együtt – hétezer eurót adott át a jegyzőnek, aki ugyan erről elismervényt adott, de az iratokat nem továbbította az ismerősének. Miután a kérelmezők hiába várták ügyük elintézését, az ukrán nő visszakérte a pénzt a jegyzőtől, ő azonban nem volt hajlandó visszaadni, ezért a nő feljelentést tett a rendőrségen.

A befolyással üzérkedés bűntettével vádolt jegyző ellen az ügyész börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak. A közvetítőként eljáró nőt hivatali vesztegetéssel vádolják, vele szemben felfüggesztett fogházbüntetést javasolt az ügyész.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Büntetőjogi felelősségre vonnák és megfosztanák ukrán állampolgárságuktól a kettős állampolgárokatÁder János újabb ukrántól vette el a magyar állampolgárságotUkrán-magyar kettős állampolgárt vettek őrizetbe UngváronRovatok: KékfényTelepülés: Magyarország›Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeCímkék: kettős állampolgárság, magyar állampolgárság, ukrán állampolgárok, hamisítás, kékfény, bűnügy, Magyarország, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »