50 százalékkal meg akarja emelni a földgáz árát az ukrán kormány

Az ukrán kormány 50 százalékos gázáremelést tervez. A lakossági földgáz tarifáinak felülvizsgálatát 2017 januárjában tervezik végrehajtani – fejtette ki véleményét Valentin Zemljanszkij energetikai szakértő.

„A 2017-es költségvetési tervezetbe belefoglalták a lakossági földgáz 50 százalékos áremelését.  A dokumentum szövegében le van írva az európai földgáz éves átlagos ára, ami 245 dollár. Ha beleszámoljuk a közlekedést, az adókat és a hrivnya árfolyamát, akkor körülbelül 9600 hrivnya lesz, ami egyszerűen nem megvalósítható teherré válhat az ukránok többségének.” – mondta a szakértő.

Valentin Zemljanszkij elmondása szerint Ukrajna nem feledkezhet meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) memorandumáról sem, mely szerint módosítani kell a földgáz tarifák árait akkor, ha azok több mint 10 százalékkal eltérnek a piaci áraktól. Jelenleg egyre jobban növekszik a földgáz világpiaci ára, ami szintén hatással lesz a lakossági földgáz árára – írja a Golos.ua.

Összességében a szakértő úgy véli, hogy a kormány felülvizsgálja a tarifákat, a közeljövőben pedig gázáremelésre számíthat az ukrajnai lakosság.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Ukrajna már több mint 300 napja nem vásárolt orosz földgáztUkrajna eddig 13,6 milliárd köbméter földgázt töltött tározóibaReva: A földgáz tarifában benne van a gázórák telepítéseRovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: gázáremelés, földgáz, Hrojszman-kormány, ukrán gazdaság, gazdaság, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán kormányForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »